Koptska cerkev

Vsaj 21 mrtvih po eksploziji v bližini cerkve v Egiptu

STA/B.K.
9. 4. 2017, 11.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V eksploziji v koptski cerkvi v mestu Tanta na severu Egipta je bilo danes po zadnjih podatkih ubitih najmanj 21 ljudi, še 50 pa jih je bilo ranjenih.

Twitter
Kraj eksplozije

Do eksplozije je prišlo na cvetno nedeljo, ko je bilo v cerkvi polno vernikov.

Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Ahmed Abu Seid je na Twitterju že ocenil, da je šlo za teroristični napad. "Terorizem je v Egiptu znova udaril, tokrat na cvetno nedeljo," je dejal in dodal, da gre za dejanje proti vsem Egipčanom, ne le proti koptskim kristjanom.

Zaenkrat odgovornosti za napad ni prevzel še nihče. Egiptovska policija je sicer območje okoli cerkve zaprla in ga preiskuje, ali morda ni kje še kak eksploziv.

Cerkev Mar Gerges v Tanti, ki leži v delti Nila, je po navedbah egiptovskih medijev največja krščanska cerkev v regiji in v času napada je bilo v njej veliko ljudi. Verniki so praznovali cvetno nedeljo, na katero obeležujejo prihod Jezusa v Jeruzalem, kar je uvod v velikonočni teden.

Koptski kristjani v Egiptu sicer predstavljajo približno deset odstotkov med okoli 90 milijoni prebivalcev.

Napadi na Kopte so se okrepili po letu 2013, ko je egiptovska vojska odstavila islamističnega predsednika Mohameda Mursija. Kopti so tedaj to odstavitev podprli.

Posebej smrtonosen napad na koptske kristjane je bil decembra lani, ko je v napadu na koptsko cerkev umrlo 30 ljudi. Odgovornost za ta napad je tedaj prevzela džihadistična skupina Islamska država.