PREGLED ZDRAVIL

Zdravje se plača! - Svetovanje ni več zastonj

Žiga Kariž
9. 4. 2017, 09.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Bolniki, ki zaradi več bolezni jemljejo več različnih zdravil hkrati, morajo za posvet o uporabi zdravil v nekaterih slovenskih lekarnah plačati.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Slovenske lekarne seveda niso dobrodelne ustanove. Kot poslovni subjekti na trgu ponujajo vedno več storitev, ki jih nekatere računajo, druge ne. Tako si lahko poleg nakupa zdravil, prehranskih dopolnil in ostalih medicinskih pripomočkov v lekarni privoščite tudi posvet o homeopatiji, izdelate osebno kartico zdravil, se posvetujete o astmi, visokem pritisku in sladkorni bolezni in še kaj. Med temi storitvami je v zadnjem času največ pozornosti vzbudila storitev pregleda uporabe zdravil.

Pregled uporabe zdravil

Gre za osebni posvet med bolnikom in magistrom farmacije o pravilni uporabi zdravil, izdanih na recept, in namenu zdravljenja z njimi. Med posvetom lahko bolnik povpraša za dodatne informacije in napotke ter razreši morebitne težave, povezane z zdravili, in se seznani s predlogi za njihovo odpravo. Magister farmacije odgovori tudi na vprašanja, povezana z uporabo zdravil brez recepta, prehranskih dopolnil in drugih izdelkov za ohranjanje zdravja.

Koristna storitev

Magister farmacije pri storitvi pregled uporabe zdravil pripravi tudi osebno kartico zdravil – seznam, na katerem so navedena vsa bolnikova zdravila in dodatne podrobnejše informacije za pravilno in varno uporabo zdravil. S tem bo imel bolnik boljši pregled in nadzor nad potekom zdravljenja. Osebno kartico zdravil lahko bolnik uporabi tudi, ko obišče zdravnika ali je napoten v bolnišnico. Osebna kartica zdravil je koristen pripomoček tudi za svojce, ki skrbijo za zdravljenje bolnika. Tako svetovanje farmacevti svetujejo bolnikom, ki uporabljajo več zdravil, imajo več bolezni, jim zdravila predpisuje več zdravnikov ali pa so na novo prejeli več zdravil.

Plačljiva storitev

Storitev je v lekarnah na voljo že vse od leta 2014. Precej razburjenja je v javnosti povzročil podatek, da pregled uporabe zdravil nekatere lekarne zaračunavajo. Tako Lekarne Maribor od prvega marca storitev računajo 27,54 evra, Pomurske lekarne posvet s farmacevtom cenijo na 25 evrov, vendar v tem letu nudijo 50-odstotni popust, Lekarna Ljubljana pa opravi posvet zastonj, saj so mnenja, »da je storitev pregled uporabe zdravil za tiste paciente, ki uporabljajo pet ali več zdravil hkrati, nujno potrebna in bi morala biti za paciente brezplačna ter financirana s strani zavarovalnic«. Njihovo mnenje delijo tudi v Lekarniški zbornici Slovenije.