OBRNIL PLOŠČO

»Trump nevarno tolče po vojaškem bobnu«

Matej Klarič
8. 4. 2017, 18.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je glede Bašarja al Asada čez noč obrnil ploščo in zaradi nepreverjenih govoric, da naj bi za kemičnim napadom stala njegova vojska, napadel vojaško oporišče Idlib.

Reuters
Trump je najprej podpiral al Asada, zdaj pa je čez noč obrnil ploščo in odredil napad.

O razlogih in tem, kaj napadi pomenijo, smo se pogovarjali s profesorjem Bogomilom Ferfilo. Kot pravi, je Trump v kampanji Obamo obtoževal, da je bil premehak: »Verjetno hoče pokazati, da je iz drugačnega testa.«

youtube
Bogomil Ferfila

Pri tem opozori, da so ZDA izgubile vse pomembnejše položaje v Siriji in da si s tem verjetno krepijo svoj položaj. Dodaten razlog za napad pa je po Ferfilovem mnenju verjetno tudi to, da želi Trump dokazati, da do Rusije ne bo tako mehak, kot menijo nasprotniki.

Trump postaja nervozen

Trumpova politika spominja na čase Georgea Busha mlajšega, ki je kot predsednik prav tako vlekel unilateralne poteze in zaničeval mednarodne institucije, vključno z OZN. Spomnimo, da je tudi Bush izvedel podobne napade na Irak z izgovorom, da so tam našli orožje za množično uničevanje, kar se je pozneje izkazalo za neresnično. Takrat so ljudje na Zahodu nasprotovali takšnemu posredovanju na najbolj množičnih demonstracijah po drugi svetovni vojni. Da so imeli prav, kaže današnje stanje na nemirnem Bližnjem vzhodu in v njegovi okolici, katerega posledica so tudi begunci na naših mejah. Trumpov vzorec delovanja je bil pri včerajšnjemu napadu enak. Še preden bi neodvisna raziskava pokazala, ali za kemičnim napadom res stoji al Asadova vojska, se je impulzivno odločil za napad.

Bogomil Ferfila, profesor in strokovnjak za ameriške politike:

Ne pričakujem, da bi zaradi napada prišlo do večjih napetosti med Rusijo in ZDA.

»Trump nevarno tolče po vojaškem bobnu, kar ne bo prispevalo h koncu vojne,« pravi Ferfila in dodaja, da Trump postaja nervozen. Na to zagotovo vpliva tudi dejstvo, da je prvi ameriški predsednik, ki mu je tako hitro strmoglavila podpora pod 50 odstotkov. Izkušnje kažejo, da so prav vojaški spopadi v preteklosti predsednikom pomagali pri dvigu podpore. Bushu mlajšemu se je po napadu domnevnih teroristov v Afganistanu podpora dvignila na 86 odstotkov. Višjo sta imela samo dva predsednika, dvakrat njegov oče, ko je napadel Irak, in Harry Truman, ko je kapitulirala nacistična Nemčija.

Zmagovalci skrajneži

Sporni vir

Informacijo o napadih je razširil Sirski observatorij, ki deluje v stanovanju v Londonu in nima vpogleda v sirski vsakdan. Vodi ga Rami Abdul Rahman, nekdanji britanski vohun. Inštitut je že v preteklosti širil prirejene informacije, ki so ustrezale zahodnim centrom moči. Kljub temu jih vedno znova nekritično širijo številni mediji na Zahodu, tokrat pa so bile celo povod za napad.

Povsem mogoče pa je tudi, da je napad usklajen in del premišljene strategije, pri kateri so al Asadov napad samo izkoristili kot povod. Ferfila opozori še na spregledan dogodek. Ameriški in ruski generali so se že v dnevih pred kemičnim napadom srečali in usklajevali glede prihodnjega delovanja. Nato so se jim pridružili tudi turški generali. Ferfila zato ne pričakuje, da bo prišlo do večjih napetosti med velesilama.

Petkov ruski protest in opozorilo, da ZDA kršijo mednarodno pravo, zato vidi bolj v luči tega, da je Rusija uradno morala protestirati. Kljub temu pa ni povsem izključeno stopnjevane napetosti. Rusija je tako prekinila dogovor z ZDA o izogibanju incidentov v sirskem zračnem prostoru, kar bi lahko imelo nepredvidljive posledice. Ferfila opozarja, da bo največji zmagovalec tega napada prav Islamska država, ki so jo usklajeni napadi omenjenih velesil uspeli skrčiti in zmanjšati njeno moč. Kaj se dogaja pod oblastjo tega režima, je podrobno opisala Lamija Adži Bašar, ki so jo, staro 15 let, njihovi bojevniki prodali kot spolno sužnjo in vsakodnevno posiljevali. Ko ji je po dveh letih uspelo v četrtem poskusu pobegniti, jo je hudo poškodovala še mina. Zdravniki so ji komaj rešili eno oko.

Reuters
Zemljevid napada.

Trump je pred napadi dejal: »Al Asad je pobil nemočne moške, ženske in otroke. Za številne je bila to počasna in surova smrt. V tem barbarskem napadu so bili okrutno umorjeni celo čudoviti dojenčki. Noben božji otrok ne bi smel nikoli trpeti takšnih grozot.« Pri tem pa je pozabil, da je prav tem begunskim otrokom zaprl meje in preprečil vstop v ZDA. Zaradi njegovih napadov pa so umrli še štirje otroci. Nič bolje se preživelim ne bo godilo tudi pod režimom Islamske države.