Obisk tekmice

Ameriški državni sekretar spravljivo s kitajskim predsednikom

STA/B.K.
19. 3. 2017, 09.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kitajski predsednik Xi Jinping in ameriški državni sekretar Rex Tillerson sta se v današnjih pogovorih zavzela za okrepitev odnosov med državama. Ti so napeti zaradi sporov glede Severne Koreje in trgovinskih vprašanj.

Reuters
Ameriški državni sekretar Rex Tillerson in kitajski predsednik Xi Jinping.

Kitajski predsednik je ameriškemu gostu pojasnil, da sta se z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom v telefonskem pogovoru pred mesecem dni zavezala k "skupnim prizadevanjem za krepitev sodelovanja med Kitajsko in ZDA". Izrazil je prepričanje, da se bo odnos "v novi dobi razvijal konstruktivno."

Na poti v Peking se je Tillerson ustavil v ameriških zaveznicah, na Japonskem v Južni Koreji, kjer je izjavil, da je strateškega potrpljenja s Severno Korejo konec. Izključil ni niti možnosti vojaškega posredovanja. To je pomenilo močan odklon od stališča Kitajske, ki se zavzema za previden diplomatski pristop.

V soboto je v srečanju s kitajskim kolegom Wang Yijem Tillerson sicer nekoliko prilagodil svojo retoriko in dejal, da sta ZDA in Kitajska zavezani preprečevanju konflikta na Korejskem polotoku. Wang je medtem ponovil stališče Pekinga o pomenu obnovitve pogovorov za umiritev napetosti.

Odnosi med ZDA in Kitajsko so se še dodatno zapletli zaradi namestitve protiraketnega obrambnega sistema (Thaad) v Južni Koreji, Trump pa medtem Kitajsko redno obtožuje tudi nepoštenih trgovinskih praks.

Vendar pa je bil Tillerson v Pekingu danes spravljiv. Izpostavil je dialog, ki bo vodil do "boljšega razumevanja" ter "krepitve vezi med Kitajsko in ZDA".

ZDA in Kitajska se tudi še naprej dogovarjata o morebitnem srečanju med kitajskim in ameriškim predsednikom. Neuradno naj bi Trump načeloma pristal na to, da bo Xija v začetku aprila gostil na Floridi. Tillerson ni razkrival podrobnosti.

Tillerson je sicer s srečanjem s Xijem zaključil svojo vzhodnoazijsko turnejo in Kitajsko zapustil, ne da bi stopil pred novinarje. Njegovo pot je z vidika medijev še zapletla odločitev, da s sabo ne vzame medijev - v nasprotju s pol stoletja staro tradicijo je namesto četice dopisnikov vzel s sabo le enega novinarja iz malo znanega konservativnega medija Independent Journal Review.