IZGUBA SPOMINA

Jurij je izginil za tri leta in se ponovno pojavil

uk
19. 3. 2017, 07.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pred tremi leti je bil znanstveni svet šokiran, ko je nenadoma izginil Jurij Obracov, eden najuglednejših ruskih fizikov.

twitter
Jurija so našli po treh letih.

Leta 2014 je v Kazahstanu nenadoma izginil eden največjih strokovnjakov za silicij, Jurij Obracov. Policija, tako ruska kot kazahstanska, je tavala v temi in vsi so domnevali, da je bil nesrečni znanstvenik umorjen nekje v Kazahstanu, njegovo truplo pa pokopano kje v gozdovih. A je bila njegova usoda skoraj bolj kruta.

Nesrečni Obracov je še vedno v šoku, tako da ga kazahstanski policiji še ni uspelo zaslišati. Menda bi rada Jurija izprašala tudi ruska policija. 

Jurija je pred enim od trgovskih centrov v Kazahstanu, natančneje v mestu Almaty, našel moški z imenom Aleksander Poluektov, ki je dejal, da je moškega na klopi pred centrom videval več dni. »Več dni je sedel na klopci pred centrom in vsi smo bili prepričani, da gre pač za nesrečnega brezdomca. Občasno je odšel v trgovine, da bi se pogrel. Enkrat sem ga dobro pogledal in takoj videl, da je nekaj narobe. Bil sem vojni pilot in nekaj mi je reklo, da ima moški velike težave. Videti je bilo, kot da bi ga nekdo hudo pretepel. Imel je potrgana ušesa in ogromno modric po glavi in rokah,« je povedal Aleksander, ki je poklical policijo, ko se je pogovoril s fizikom.

Ugrabitev

Po nekaterih informacijah naj bi ugrabitelji ugrabljali študente na Kitajskem in jih nato prodajali v Severno Korejo, kjer jih prisilijo, da delajo kot učitelji ali strokovnjaki na različnih področjih.

Jurij je kasneje povedal, da so ga na poti v Kazahstan ugrabili in ga odvlekli na neko kmetijo, kjer je moral delati kot suženj. Dejal je, da je poskušal petkrat pobegniti, a so ga vsakič ujeli in ga pretepli skoraj do smrti. Sicer so ga pretepali praktično vsak dan. Spal je v hlevu, za hrano pa je imel le to, kar so jedle živali. Dodal je, da je bilo poleg njega na kmetiji še več sužnjev.

Od travme in pretepanja je Jurij izgubil spomin, tako da se ni spominjal, kdo ga je ugrabil in kje je bil. Prav tako ni razkril, kako mu je na koncu uspelo zbežati in kako je prišel do trgovskega centra. Na srečo se je spomnil, kako mu je ime in kdaj je bil rojen, celo telefonske številke svojega šefa na ruski akademiji znanosti. Ko je policija poklicala njegovega bivšega šefa, je ta takoj potrdil, da gre za izgubljenega znanstvenika.