Atentat

Thaci za napad na Vlasija krivi Moskvo

M.K./STA
16. 3. 2017, 11.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Predsednik Kosova Hashim Thaci je za kosovsko televizijo 21 RTV izrazil sum, da za oboroženim napadom na njegovega nekdanjega svetovalca Azema Vlasija stoji Moskva.

Reuters
"Ko pogledate imena, ki se nahajajo na seznamu za odstrel, je jasna povezava od Srbije do Moskve," je zatrdil kosovski predsednik Hashim Thaci.

Po mnenju Hashima Thacija so napadalce podprle tuje službe, po vsej verjetnosti iz Rusije

Nekdanji visoki kosovski politik v Jugoslaviji, politični svetovalec in odvetnik Azem Vlasi je bil v ponedeljek ustreljen v ramo v oboroženem napadu na njegovem domu. Kosovska policija je v zvezi z napadom na Vlasija nekaj ur po napadu aretirala dva osumljenca in strelca, ki so jim odredili enomesečni preiskovalni pripor.

Napadalci so imeli po podatkih Thacija "seznam za odstrel" 26 oseb državnih in strankarskih politikov, novinarjev in verskih vodij. Imen, ki so se znašla na seznamu, Thaci ni navedel. Po poročanju lokalnih medijev pa so trije osumljenci člani t. i. organizacije Oko naroda. Thaci je dodal, da je organizacija neposredno povezana z Moskvo.

"Ko pogledate imena, ki se nahajajo na seznamu za odstrel, je jasna povezava od Srbije do Moskve," je zatrdil Thaci.

Strelec je sicer med zaslišanjem dejal, da cilj ni bil ubiti Vlasija.

Vlasi je bil od januarja 2008 do decembra 2014 politični svetovalec tedanjega premierja Thacija, današnjega predsednika Kosova. Med drugim je bil Vlasi tudi predsednik Zveze mladine Jugoslavije in predsednik pokrajinskega komiteja kosovskih komunistov.