Uradno

Prelomna odločitev: naglavne rute lahko podjetja prepovejo

T.L.
14. 3. 2017, 10.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

To je prva odločitev Sodišča Evropske unije v povezavi z nošenjem ženskih muslimanskih naglavnih rut na delovnem mestu.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Kar se je napovedovallo že v predlogu, se je uresničilo: delodajalci imajo pravico, da zaposlenim na delovnem mestu prepovejo nositi tudi naglavne rute, je odločilo Sodišče Evropske unije (EJC) v Luksemburgu, sporoča BBC. Vendar pa mora prepoved temeljiti na splošnih notranjih pravilih podjetja, ki od zaposlenih na delovnem mestu zahtevajo nevtralnost pri izbiri oblačil in jim prepovedujejo kakršno koli izražanje vidnih verskih, filozofskih ali političnih znakov.

Gre za prvo odločitev evropskega sodišča v povezavi z nošenjem ženskih muslimanskih naglavnih rut na delovnem mestu. Sodišče je razsojalo v dveh primerih, belgijskem in francoskem.

Kot je razvidno iz razsodbe sodišče, gre v prvem primeru za Samiro Achbite, ki je muslimanske veroizpovedi, in jo je podjetje G4S 12. februarja 2003 zaposlilo kot receptorko. V času ko jo je družba zaposlila, je pri njej veljalo nenapisano pravilo, da delavci na delovnem mestu ne smejo nositi vidnih znakov političnega, filozofskega ali verskega prepričanja. Podjetje je zaposleno 12. junija 2006 zaradi njene neomajne namere, da bo na delovnem mestu nosila muslimansko naglavno ruto, odpustilo. Achibitejeva je odpoved izpodbijala pri belgijskih sodiščih.

V drugem primeru gre za Asmo Bougnaoui, ki jo je podjetje Micropole 15. julija 2008 zaposlilo kot projektno inženirko na podlagi pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas. Družba Micropole je po pritožbi stranke od delavke zahtevala, naj ne nosi več naglavne rute. Bougnaouijeva je temu nasprotovala, zaradi česar so jo odpustili. Odpoved delovnega razmerja je izpodbijala pri francoskih sodiščih.