Kakovost življenja

Na prvem mestu Dunaj, kje je Ljubljana?

R.T.
14. 3. 2017, 08.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Domnevno najlepše mesto na svetu se je na lestvici najvišje kakovosti življenja, tako kot lani, uvrstilo na 76. mesto

Profimedia
Dunaj je prijazen do svojih prebivalcev.

Lestvico vsako leto ustvarijo pri mednarodni agenciji Mercer, Ljubljana pa se v zadnjem desetletju uvršča okoli 75. mesta.

“Cesarsko mesto” je prvak zaradi relativno ugodnih cen stanovanj, bogate kulturne in gastronomske ponudbe, urejenega in cenovno dostopnega javnega prevoza, kakovostne zdravstvene oskrbe."Da je bil Dunaj že osmič zapored razglašen za mesto z najboljšo kakovostjo na svetu, je možno le s sodelovanjem vseh Dunajčank in Dunajčanov. Dunajska pot, po kateri skupaj stopamo meščani, mestna uprava in gospodarstvo, je edinstven model uspeha na svetu," je povedal dunajski župan Michael Häupl.

Na drugem mestu je Zürich, tretji novozelandski Auckland, četrti München, peti kanadski Vancouver. Sledijo Düsseldorf, Frankfurt, Ženeva, Kobenhaven in Basel.

Mednarodna agencija Mercer je več sto mest po vsem svetu razvrstila na temelju indeksa, katerega osnovo predstavlja New York s 100 točkami in meri 39 meril kakovosti življenja, kot so na primer politična, socialna in ekonomska klima, osebna varnost, zdravstvena oskrba, možnosti izobraževanja, infrastruktura, javna prometna mreža ter oskrba z elektriko in vodo. Prav tako raziskava ocenjuje ponudbo prostočasnih dejavnosti, razpoložljivost potrošniških dobrin in okoljski vidik.

Ljubljana se lahko pohvali, da je najvišje uvrščeno mesto bivše Jugoslavije. Zagreb je zasedel 98. mesto, Beograd 138, Sarajevo 159., Podgorica in Skopje pa sta še nižje.

Tudi bahavi London, Pariz in New York niso visoko. Pariz je na 38. mestu, London na 40. in New York na 44. Na zadnjem mestu sta iraški Bagdad in prestolnica Haitija Port-au-Prince.