Za večji vpliv

Razkrili Putinov tajni načrt, kako bo razrušil EU

T.L.
9. 3. 2017, 11.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na valu kritik ob begunski krizi v EU si pot v evropski politični prostor utira Kremelj s povezovanje z evropskimi desničarskimi strankami.

arhiv Reporterja

Vladajoča ruska stranka Enotna Rusija je podpisala sporazum o sodelovanju z italijansko desničarsko stranko Severna Liga, s čimer je poglobila ruske povezave z evropskimi populističnimi gibanji.

Po pisanju Financial Timesa je to najnovejša akcija Kremlja in Vladimirja Putina, ki je usmerjena v krepitev vezi z desno usmerjenimi evropskimi strankami pred letošnjimi volitvami.

Lansko leto je Enotna Rusija že podpisala podoben sporazum z avstrijsko desničarsko Svobodno stranko. To še ni vse: voditeljica radikalne Alternative za Nemčijo Frauke Petry je prejšnji mesec bivala v Kremlju, kjer jo je sprejel tudi Vjačeslav Volodin, predsednik dume in nekdanji šef Putinovega kabineta.

Kremelj naklonjen populističnim strankam in Trumpu

Moskovski uradniki so pozdravili krepitev protivladnih in populističnih strank v Evropi in zmago Donalda Trumpa v ZDA, kar razumejo kot znak, da vladam zahodnih držav ne bo uspelo, da izolirajo Putinov režim po priključitvi Krima leta 2014, piše Financial Times.  

Izkoristili nezadovoljstvo ob begunski krizi 

Moskva je izkoristila kritike, ki jih populistične stranke usmerjajo na liberalne vrednote in postopke EU v povezavi z begunsko krizo in se povezala zagovorniki skrajne desnice, med drugim tudi Nacionalno fronto Marie Le Pen, madžarski Jobbik in italijansko Severno Ligo. Veliko teh strank ni nasprotovalo ruski priključitvi Krima.

Vodilni v Enotni Rusiji in Severni Ligi so poudarili, da bosta stranki razvijali odnose v Svetu Evrope in Organizaciji za evropsko sigurnost in sodelovanje OVSE in skrbeli za poslovne povezave.

Ameriški obveščevalci o ruski infiltraciji

Januarja letos so bila objavljena poročila ameriških obveščevalnih služb o tem, kako se Kremelj infiltrirati v evropske politične strank. Poročila še navaja, da Rusija poskrbi za financiranje omenjenih strank, in sicer s ciljem, da izkoristijo trenutno evropsko razklanost, da bi spodkopala zvezo Nato, blokirali ameriški protiraketni program in ukinili ekonomske sankcije, ki jih je Evropa vsilila Rusiji po krimski epizodi.

Vir je za britanski Telegraph dejal, da je vse večja bojazen, da se Evropi zaradi ruskega vpletanja pripravlja hladna vojna. "V celotni Evropi vidimo dokaze ruskih poskusov, da vnesejo razdor v niz pomembnih strateških vprašanj," je dejal neimenovani vir.

Rusi bi raje razdelili in vladali?

Poleg Italije, Francije, Nemčije, Madžarske in Avstrije je ruski vpliv opazen tudi na Nizozemskem in Češkem. "Kjerkoli se pokaže priložnost, želi Rusija spodkopati Zahod in ga prikazati, da je hujši, kot v resnici je. Želi si konca Evropske unije, ker ima bistveno raje politiko 'razdeli in vladaj'", pravi dr. Andrew Foxall, direktor centra za ruske študije pri združenju Henry Jackson.