Šest smrti ruskih diplomatov

Nepojasnjene smrti Putinovih sodelavcev

G.G.
4. 3. 2017, 13.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zdravstvene težave, atentat, nesrečen padec. To so razlogi za smrt ožjih sodelavcev ruskega predsednika Vladimirja Putina. Nekateri menijo, da bi lahko bila v ozadju "umazana igra".

Profimedia
Ruski predsednik Vladimir Putin.

Profimedia
Ruski veleposlanik v ZN Vitalij Čurkin je veljal za enega najbolj znanih veleposlanikov pri ZN.

Od novembra lani do 20. februarja je umrlo šest visokih ruskih diplomatov. Zadnji se je poslovil dolgoletni ruski veleposlanik pri Združenih narodih Vitalij Čurkin. Putin je bil pretresen, saj je 65-letnega diplomata, ki je skrbno branil ruske interese, zelo cenil. Vzrok za njegovo smrt, ki ga je doletela na večer pred njegovih 66. rojstnim dnevom, naj bi bila odpoved srca, infarkt, toda po opravljeni obdukciji so sporočili, da je potrebno opraviti dodatne teste, tudi toksikološke. Dovolj za širjenje govoric.

Začelo se je 8. novembra, na dan ameriških predsedniških volitev. 61-letnega Sergeja Krivova so našli mrtvega v prostorih ruskega konzulata v New Yorku. Prve informacije so govorile padcu in poškodbah glave, po uradni verziji pa je doživel srčni infarkt. Tri mesece po njegovi smrti podrobnosti o obdukciji niso znane. Tudi ni povsem znana vloga Krivova na konzulatu. Ruski mediji pišejo, da je bil vodja varnostne službe, imel pa naj bi tudi naloge, o katerih država ne obvešča javnosti.

Bolj jasna je smrt ruskega veleposlanika v Ankari Andreja Karlova. 19. decembra ga je na fotografski razstavi ustrelil turški policist, ki je ob strelu zakričal: "Ne pozabite na Alep. Ne pozavite Sirije!" Maščevanje za rusko vmešavanje v vojno v Siriji.

YouTube
Napadalec in ustreljeni Karlov.

Istega dne je bil v svojem stanovanju v Moskvi ubit 56-letni diplomat Peter Polšikov. Strelec mu je poslal naboj v glavo. Preiskava njegove smrti še ni zaključena. Bil je eden glavnih ruskih diplomatov za Južno Ameriko.

Še bolj skrivnostna je smrt nekdanjega visokega uslužbenca ruske obveščevalne službe KGB Olgega Erovinkina. 26. decembra so ga v Moskvi našli mrtvega na zadnjem sedežu njegova avta. Spet so se razširile govorice o umoru, uradno njegovo smrt še preiskujejo. Erovinkin naj bi bil vir, ki je pripravil dosje o povezavi med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in rusko naftno družbo Rosneft.

9. januarja se je v kopalnici zgrudil 55-letni ruski konzul v Atenah Andrej Malanin. Naravna smrt, so zaključili grški policisti. Srce je 20. januarja izdalo tudi ruskega veleposlanika v Indiji Aleksandra Kadakina.