Poročilo o delovanju 2016

Koliko milijonov s prispevki vložimo v RTV Slovenija?

G.G./STA
4. 3. 2017, 09.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nadzorni svet RTV Slovenija je tudi državnemu zboru in vladi posredoval poročilo o delovanju v lanskem letu. Poglejmo si nekatere ugotovitve.

Primož Lavre
Odjemalci električne energije tudi financiramo delovanje RTV Slovenija.
Nadzorni svet je vodstvu zavoda izdal številna priporočila in predloge. Med drugim, naj v plan za letošnje leto vključi predloge možne pospešitve digitalizacije, urejanja avtorskih pravic in katalogizacije arhiva. Prav tako naj vodstvo naredi vse potrebno, da bodo s 1. januarjem letošnjega leta uveljavljeni normativi za vrednotenje dela na ustvarjalnih delovnih mestih RTV.

Poslovanje Radiotelevizije Slovenija (RTV Slovenija) je nadzorni svet spremljal na podlagi trimesečnih poročil o poslovanju. Po računovodskih izkazih je zavod v prvem trimesečju lanskega leta izkazoval presežek prihodkov nad odhodki v višini 560.000 evrov. Glede realizacije zaposlitev pogodbenih sodelavcev za nedoločen čas na podlagi pravnomočnih sodnih odločb in odpovedi iz poslovnega razloga je zavod v prvem trimesečju zaposlil 234 pogodbenih sodelavcev. Na 31. marca je bilo v zavodu redno zaposlenih 2.160 delavcev.

Ob polletju lani je zavod izkazoval presežek prihodkov nad odhodki v višini 182.000 evrov, kar je bilo bolje v primerjavi s poslovnim načrtom. Celotni prihodki so znašali okoli 60,5 milijona evrov. Prihodki od RTV prispevka so bili realizirani skladno z načrtom in so znašali nekaj nad 46 milijonov evrov. Nižji od planiranih so bili prihodki od oglaševanja, realizirani so bili v višini nekaj manj kot 6,9 milijona evrov. Celotni odhodki so znašali nekaj manj kot 60,3 milijona evrov.

Stroški dela redno zaposlenih so bili ob polletju lani za 125.000 evrov nižji v primerjavi s poslovnim načrtom in so brez dodatnih finančnih sredstev v tem obdobju dosegli nekaj manj kot 30,8 milijona evrov. Stroški zunanjih sodelavcev so bili realizirani v višini dobrih pet milijonov evrov in so bili nižji v primerjavi z načrtom.

Do vključno 30. junija lani je delovno razmerje zaradi izredne odpovedi prenehalo 36 osebam v zavodu, ki so jim bile izplačane odpravnine iz poslovnih razlogov v skupni višini 560.000 evrov. Na 30. junija lani je bilo v javnem zavodu redno zaposlenih 2.145 delavcev.

Prihodki od RTV prispevka so bili realizirani skladno s planom in so znašali okoli 69,8 milijona evrov, medtem ko so bili prihodki od oglaševanja realizirani v višini nekaj manj kot 9,4 milijona evrov in so zaostajali za načrtovanimi za 13 odstotkov. Nadzorni svet je, kot navaja v poročilu, opozoril na pomembnost realnega načrtovanja, učinkovitost in koordinacijo trženja oglasnega prostora ter ustrezno promocijo programov.

Poročilo še navaja, da je v prvih devetih mesecih lani RTV Slovenija pozvala k prijavi sprejemnikov preko 21.226 odjemalcev električne energije, zato se je nadaljeval trend zmerne rasti števila aktivnih zavezancev za plačilo RTV prispevka. Konec septembra lani je bilo 622.351 zavezancev.