Brez dokazov

Izpustili severnokorejskega osumljenca za umor Džong Nama

STA/B.K.
3. 3. 2017, 09.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V Maleziji so danes v skladu z napovedmi iz zapora izpustili edinega Severnokorejca, ki so ga prijeli v okviru preiskave umora polbrata severnokorejskega voditelja Kima Džong Nama. Izpustili so ga zaradi pomanjkanja dokazov, čeprav je po ocenah policije imel vlogo v umoru.

Reuters
Ri Jong Čol

Ri Jong Čol je bil po Kimovem umoru na malezijskem letališču v prestolnici Kuala Lumpur v policijskem priporu skoraj dva tedna. Malezijska policija v okviru preiskave umora išče še sedem Severnokorejcev, med njimi tudi uslužbenca severnokorejskega veleposlaništva.

Malezijsko sodišče je sicer za umor Kima v sredo obtožilo 25-letno Indonezijko in 28-letno Vietnamko. Če ju bodo spoznali za krivi, jima grozi smrtna kazen z obešanjem.

Kim Džong Nam je umrl 13. februarja po napadu na letališču v Kuala Lumpurju, kjer je čakal na let za Macao. Glede na posnetke nadzornih kamer sta se 45-letniku od zadaj približali ženski in mu nekaj nanesli na obraz. Šlo naj bi za bojni živčni strup VX. Malo pozneje je Kim poiskal pomoč pri letališkem osebju, ki ga je napotilo na oddelek za medicinsko pomoč. Še preden je od tam prispel v bolnišnico, je doživel napad in umrl. Obe obtoženi ženski zatrjujeta, da sta mislili, da sodelujeta v televizijski potegavščini.