Travniški požar

Ogenj ušel izpod nadzora

M.K.
9. 3. 2017, 10.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V Slatni na Gorenjskem se v sredo popoldan razplamtel travniški požar, ki ga je povzročilo nekontrolirano kurjenje suhega rastlinja.

Dolenjski list
Ko zagori oziroma če kje gori in ognja ni mogoče pogasiti z razpoložljivimi sredstvi, je treba požar takoj prijavi na interventno številko 112! (fotografija je simbolična.

Med kurjenjem je pihal tudi veter, kar je povzročilo širjenje ognja iz žarišča po travniku. Pogorelo je nekaj sto kvadratnih metrov površine. Ogenj so pogasili gasilci. Radovljiški policisti pa so ugotovili, da je šlo pri tem dejanju za prekršek, so sporočili s policijske uprave v Kranju.

Policija ob tem opozarja, da mora biti vsako kurišče v naravi – tam, kjer je kurjenje dovoljeno – urejeno tako, da se ogenj ne more razširiti. Pri tem je treba upoštevati naslednje ukrepe: kurišče mora biti obdano z negorljivim materialom, okolica mora biti očiščena gorljivih snovi, kurišče mora ves čas kurjenja nadzorovati polnoletna oseba, če je vetrovno je treba prenehati uporabljati ogenj, prepovedano pa je požigati travišča in ledine na območju, kjer ogenj lahko ogrozi gozd.

Ko zagori oziroma če kje gori in ognja ni mogoče pogasiti z razpoložljivimi sredstvi, je treba požar takoj prijavi na interventno številko 112!