Brezdomci

Igralci so navdušili kralje ulice, ti pa njih

Teja Pelko
9. 3. 2017, 09.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V Mali drami si je okoli 100 brezdomcev z različnih koncev Slovenije brezplačno ogledalo uprizoritev Tarzan Roka Vilčnika - rokgreja v režiji Eve Nine Lampič.

Nada Žgank/Kralji ulice
Kralji ulice pred Dramo

Nad predstavo in igralci so bili navdušeni.

»Lepo je bilo,« nam je povedala Besima iz Ljubljane, ki je bila tokrat sploh prvič v gledališču, z veseljem pa bo prišla še kdaj, če bo le lahko. Danilo iz Ljubljane pa je bil v Drami že drugič in tudi tokrat je bil nad videnim in slišanim navdušen. »Super je bilo. Igralci so se potrudili tako, da se bolj niso mogli. Čudovito je bilo, res. Neverjetno energijo imajo. Lep večer za vse. Tako da, iskrena hvala. Naj se ponovi. Bom še šel ter še komu priporočil,« nam je dejal. Nad kralji ulice sta bila navdušena tudi igralca Marko Mandić in in Uroš Fürst, ki sta po predstavi prišla pozdravit občinstvo, to pa se jima je zahvalilo za lep večer. »Super je slišati, ko se publika zahvali za predstavo. Tudi mi igralci lahko rečemo hvala publiki, še posebno če je to kroženje naših energij tako uspešno, kot je bilo danes. Kralji ulice so res zelo dobro gledali predstavo. Zelo neposredno so se odzivali. Moram pa reči, da določene vsebine kakšnih prizorov v tem kontekstu, ko veš, da igraš za neko publiko, ki jo združuje kraljevanje na ulici, zazvenijo drugače in jih ti tudi v tem večeru drugače razumeš,« nam je dejal Mandić. Navdušen je bil tudi nad prejetim aplavzom. »Publika je ploskala ob vsaki zatemnitvi – vsak košček je nagradila z aplavzom. Super!« je povedal igralec. Kakšne posebne treme sicer ni imel, saj so predstavo odigrali že velikokrat. »Bližamo se 50. ponovitvi, tako da smo že uigrana trojka. Tako je ta trema že nekako splahnela. Je pa seveda pred začetkom vsakič vznemirjenje,« nam je razkril Mandić.

V Drami so kralje ulice po predstavi pogostili s krofi in sokovi.

Vznemirjenje pa je pred predstavo vladalo tudi med brezdomci

»Zelo so se veselili tega. Prijavljenih je bilo še več, kot jih je potem dejansko prišlo. Tisti, ki so, se mi zdi, da so kar uživali – po navadi je tako. Res lepa gesta Drame. Tokrat so nam to ponudili že petič in vedno je kar dober odziv. Sicer pa brezdomci obiskujejo tudi druge kulturne prireditve, s katerih potem napišejo recenzijo za rubriko Kraljevi recenzor. Mislim, da je to dober način. Predvsem so deležni kulture, potem pa o tem še nekaj napišejo. V glavnem jih zanimajo koncerti, a tudi gledališče. Vedno dobimo vstopnice. Organizatorji nam gredo na roko,« nam je povedala urednica časopisa Kralji ulice Mirjam Gostinčar.

Drama je Kralje ulice tokrat gostila že petič 

Brezdomci so si v prostorih našega osrednjega gledališča v preteklih letih ogledali predstave Ko sem bil mrtev Ernsta Lubitscha v režiji Diega de Bree, Prah Györgyja Spirója v režiji Vinka Möderndorferja, Nežka se moži Vinka Möderndorferja v režiji Jake Andreja Vojevca ter Nekaj sporočil za vesolje Wolframa Lotza v režiji Sebastijana Horvata.

Nada Žgank/Kralji ulice
Marko Mandić, Maša Derganc in Uroš Fürst so bili nad prejetim aplavzom navdušeni.

»Izberemo takšne predstave, za katere se nam zdi, da jih bodo zanimale, in do zdaj z njimi še nismo zgrešili. Kralji ulice uprizoritve spremljajo na zelo poseben, drugačen in neobremenjen način in včasih reagirajo na nekih drugih področjih, ki se njih bolj dotaknejo kot koga drugega. Tako da je to za igralce vsekakor odlična izkušnja,« nam je povedal ravnatelj Drame Igor Samobor. Drama kot družbeno odgovorna ustanova sicer sodeluje še v številnih podobnih akcijah. »Skrbimo za to, da tistim ljudem, ki jim ni omogočeno spremljati kulturnih dogodkov, to omogočimo, kolikor je to v naši moči. Povezani smo s številnimi društvi. Na leto razdelimo približno tisoč vstopnic. Trudimo se, da smo čim bolj odprti, da to osrednje gledališče odpremo čim širši publiki in da se tisti, ki si sicer tega ne morejo privoščiti, predvsem počutijo pri nas dobrodošli,« je dodal Samobor.

Nada Žgank/Kralji ulice
Kralji ulice med kramljanjem z Markom Mandićem (v ozadju ravnatelj Drame Igor Samobor)