Ante Gotovina bo dobil film

Penelope Cruz v filmu o Anteju Gotovini? Negotovosti ni več

J.P.
7. 2. 2017, 15.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Že ta mesec se bo začelo snemanje filma o hrvaškem generalu Anteju Gotovini.

Reuters
Gotovina je izjemno priljubljen na Hrvaškem, mnogi pa so ga še pred leti želeli kot kandidata za predsednika države, a je tovrstne predloge zavračal.

Leta 2001 je bila za njim izdana tiralica Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije zaradi zločinov proti človeštvu in vojnih zločinov, ki so jih storile njegove enote med in po operaciji Nevihta. Takrat je pobegnil, 7. decembra 2005 pa so ga aretirali na Kanarskih otokih. Leta 2011 je bil spoznan za krivega in obsojen na 24 let zaporne kazni, a je pritožbeni senat leta 2012 ugodil pritožbi in sodbo razveljavil.

Snemanje Generala se bo začelo v drugi polovici tega meseca, kot Ante Gotovina pa bo v njem zaigral na Hrvaškem rojeni hollywoodski igralec Goran Višnjić. Ta je celo prisostvoval na nekaterih zaslišanjih v Haagu. Poleg filma, ki naj bi luč sveta ugledal prihodnje leto, bodo za Hrvaško radiotelevizijo HRT posneli tudi televizijsko serijo v osmih delih.

Poleg Višnjića se bodo v filmu pojavili še Tarik Filipović, Nataša Janjić in Goran Navojec, v Zadru in Gospiću pa že potekajo avdicije za statiste.

Hrvaški mediji so včeraj poročali, da bo prvo ženo Gotovine, v Kolumbiji rojeno Ximene Dalel zaigrala hollywoodska zvezdnica Penelope Cruz. Produkcijska hiša Kiklop Film je poročila zanikala, čeprav je režiser filma, 85-letni Antun Vrdoljak septembra lani dejal, da bi si jo želel videti v tej vlogi. Razkril je tudi, da je idejo za film dobil ob generalovi aretaciji. »Naivno sem mislil, da bi mu s filmom lahko pomagal,« je dejal. Se pa v filmu ne bo ukvarjal s političnim vidikom, posledicami aretacije in izročitvijo.

Film bodo snemali na lokacijah na Hrvaškem, v Franciji in Afriki.