Pri Louvru

29-letnik, osumljen napada v Parizu, razkril "svojo različico resnice"

J.P./STA
7. 2. 2017, 14.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Osumljeni napadalec, ki je v petek z mačeto pri pariškem muzeju Louvre napadel skupino varnostnih sil, je začel govoriti s preiskovalci in razkril svojo identiteto. Potrdil je poročila, da je 29-letni Egipčan in da mu je ime Abdulah El Hamahmi.

Profimedia
Osumljenec je do danes že toliko okreval, da lahko govori s preiskovalci in da jim je lahko podal "svojo različico resnice".

Osumljenec je v petek dopoldne v bližini Louvra z mačeto napadel skupino varnostnih sil, pri tem pa vzklikal "Alahu akbar", kar pomeni "Alah je velik". V napadu je lažje ranil vojaka, drugi vojak pa ga je v samoobrambi večkrat ustrelil v trebuh.

V Franciji še vedno veljajo izredne razmere, ki so jih uvedli po napadih v Parizu novembra 2015 in vmes večkrat podaljšali. Na ulicah za varnost skrbi več tisoč vojakov in policistov s puškami, tudi v okolici Louvra, ki velja za eno najpomembnejših turističnih točk v Franciji. Zaradi več terorističnih napadov v Franciji pa muzej beleži vedno manjše število obiskovalcev, lani so pozdravili okoli 7,3 milijona obiskovalcev, kar je 15 odstotkov manj kot leta 2015.

Osumljenec je do danes že toliko okreval, da lahko govori s preiskovalci in da jim je lahko podal "svojo različico resnice", je povedal anonimni vir.

Preiskovalci domnevajo, da osumljenec sicer živi v Združenih arabskih Emiratih in da je prišel v Francijo 26. januarja z letom iz Dubaja. Že junija lani je najel stanovanje v bližini Elizejskih poljan, štiri mesece preden je zaprosil za vizum.

Medtem se je v Kairu javil nekdanji egiptovski policist Reda El Hamahmi in jim dejal, da je osumljenec verjetno njegov sin, ki naj bi bil v Parizu na poslovnem potovanju. Povedal je da ni kazal znakov radikalizacije.

"Bil je na službeni poti in ko je končal obveznosti, je obiskal muzej. Odpotoval naj bi v soboto," je dejal in dodal, da ima njegov sin v Saudski Arabiji nosečo ženo in sedemmesečnega sina.

Francoske oblasti so preiskale tudi Hamahmijev profil na twitterju, saj je bilo nekaj minut pred napadom objavljenih več sporočil v arabščini. "V imenu Alaha ... za naše brate v Siriji in borce po celem svetu," je med drugim tvitnil.