Neupravičeni do pritožbe

Koroška dečka: udarec za ministrico Kopač Mrakovo

T.L.
7. 2. 2017, 13.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ustavno sodišče presodilo, da velenjski CSD sploh ni bil upravičen do vložitve ustavne pritožbe.

Bobo
Zakaj so vlagali pritožbo, do katere niso bili upravičeni?

Medtem ko inšpekcijski nadzor nad ravnanjem CSD Velenje v primeru namestitve dveh dečkov v rejniško družino, ki ga je odredilo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, ni pokazal nepravilnosti, pa sodišča ne delijo tega mnenja. Zdaj je ministrica Anja Kopač Mrak dobila nov udarec: ustavno sodišče je namreč zavrglo ustavno pritožbo, ki jo je v začetku leta vložil center za socialno delo (CSD) Velenje, poroča portal siol.net.

To pa pomeni, da v veljavi ostaja sodba vrhovnega sodišča, ki je oktobra odločilo, da je bil odvzem dečkov nezakonit, babici, pri kateri sta živela do odhoda k rejnikom, pa so bile kršene ustavne pravice. Več o tem v članku Odvzem velenjskih dečkov iz vrtca je bil nezakonit.

Na povezavi preberite sodbo vrhovnega sodišča v primeru "Koroška dečka"

Ustavno sodišče pa ni presojalo vsebinskih razlogov, zaradi katerih bi moralo potrditi ali razveljaviti sodbo vrhovnega sodišča. Presodilo je, da velenjski CSD sploh ni bil upravičen do vložitve ustavne pritožbe - v zadevi je namreč ravnal v vlogi oblastnega organa, zato kot tak ne more biti nosilec človekovih pravic. 

Iz kabineta ministrice Kopač Mrakove so pojasnili, da "Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ni stranka v postopku v predmetni zadevi, saj je pritožbo na Ustavno sodišče RS vložil CSD Velenje in ne ministrstvo. Iz objavljenega sklepa pa sicer izhaja, da Ustavno sodišče ni vsebinsko presodilo o pritožbi, ampak je pritožbo zavrglo iz procesnih razlogov, ker jo je vložila neupravičena oseba."