Med dvema ognjema

Kaj bi storila Kustec Lipicerjeva, če bi Cerar želel, da gre

T.L./STA
7. 2. 2017, 14.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pravi, da zgodba med Cerarjem in Brglezom ne sme postati zgodba države.

Bobo
Brglez, Cerar in Kustec Lipicerjeva.

Spor med premierjem in predsednikom SMC Mirom Cerarjem ter podpredsednikom Milanom Brglezom je zgodba med posameznikoma in bi bilo neodgovorno, da bi postala zgodba države, meni vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer. Če bi Cerar njo kot podpredsednico pozval k odstopu, pa bi se pogovorila in po demokratičnih procesih šla v preverjanje zaupanja.

Predsednik SMC Cerar je namreč pred tednom dni Brgleza, sicer tudi predsednika DZ, pozval k odstopu s podpredsedniškega mesta v stranki. Napetosti je pospešilo Brglezovo nasprotovanje sprejemu novele zakona o tujcih, o kateri si poslanska skupina SMC ni bila soglasna.

Kompromis za skupno življenje

Kot je v današnji izjavi novinarjem v DZ povedala Kustec Lipicerjeva, morajo najti kompromisno rešitev, s katero bodo lahko vsi skupaj živeli. Poudarila pa je, da je poslanska skupina, ki je danes zasedala, enotna. Po njenih ocenah so takšna nesoglasja v strankah povsem običajna. Mnogo bolj zaskrbljujoče za demokracijo bi bilo, če bi v takšnih situacijah obstajal "težak mir", tišina, je prepričana Kustec Lipicerjeva.

Na vprašanje, ali so torej pozivi predsednika stranke k odstopu podpredsednika običajni, je odgovorila, da mora imeti vsakdo pravico do tega, da pove, kaj mu leži na duši, "ker je to začetek tega, da se lahko začnejo pogovarjati in da razčistijo stvari in gredo skupaj naprej".

Če bi njo kot podpredsednico Cerar pozval k odstopu, pa bi se, kot je povedala, pogovorila in "po vseh običajnih, demokratičnih procesih tudi šla v preverjanje zaupanja, ki ga imam".

Brglez, ki naj ne bi nameraval odstopiti, je minuli teden napovedal, da se bosta s Cerarjem sestala in pogovorila ta teden. Cerar za zdaj molči.