Zygmunt Baumant

Poslovil se je sociolog "tekoče moderne"

G.G./STA
10. 1. 2017, 06.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V 91. letu starosti je včeraj v Leedsu umrl eden najpomembnejših sociologov sodobnosti Zygmunt Bauman. Poljski mislec, ki je v minulih letih dvakrat obiskal Slovenijo, je raziskoval področja, kot so fluidnost identitete v sodobnem svetu, holokavst, potrošništvo in globalizacija.

Profimedia
Zygmunt Bauman je Slovenijo nazadnje obiskal lani.

Zaslužni profesor univerz v Leedsu in Varšavi in eden izmed najbolj branih in vplivnih družboslovnih mislecev je umrl na svojem domu v krogu svoje družine v Angliji.

Še maja lani se je mudil v Sloveniji, kjer je izšel prevod njegove knjige Postmoderna etika. Pred tem je Ljubljano obiskal leta 2011 ob 50. letnici oddelka za sociologijo filozofske fakultete.

Bauman je napisal preko 50 knjig, najbolj pa je znan po svojem konceptu "tekoče moderne", nenehno spreminjajočega se sodobnega sveta, ki posameznike pušča popolnoma izgubljene, tudi v ljubezni.

Ko je maja v Ljubljani razmišljal o trenutni krizi, je dejal, da se ta od prejšnjih razlikuje po tem, da ni več vere v prihodnost. Če se je npr. prihodnost, čeprav še ni bila izdelana, po koncu druge svetovne vojne zdela obetajoča, se je danes ljudje bojijo. Kot enega glavnih političnih problemov je Bauman izpostavljal neučinkovito državno spoprijemanje s fenomeni, ki so naddržavni, a zadevajo lokalno raven: "Gre za možnosti, ki so na voljo v različnih predelih sveta, in pogoji, v katerih ljudje živijo." "Ti pogoji so oblikovani z multinacionalnimi in ekstrateritorialnimi silami. Katere sile so že globalizirane? Bančništvo, trgovina, informacije, kapital, kriminal, tihotapljenje drog, terorizem in trgovina z orožjem. Te sile imajo skupni imenovalec: ne spoštujejo, opuščajo in prezirajo lokalne interese, navade in zakone. Vedo, kako prehajati ter spregledati meje."