Nevarna zima

Mali Tilen zdrsnil v ledeno Kamniško Bistrico

žk
9. 1. 2017, 20.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Mali Tilen je v soboto med sprehodom z mamo zdrsnil v poledenelo reko, a hitro posredovanje prisebnega občana Domžal je preprečilo hudo tragedijo.

Profimedia
Zaledenela reka je pokazala svoje zobe (fotografija je simbolična).

Snega to zimo sicer še nismo dočakali, a vsaj nizke temperature nam omogočajo nekaj možnosti za uživanje v zimskih radostih. Množice ljudi uživajo v drsanju na prostem, vendar posamezniki prepogosto pozabijo, da lahko ledena skorja hitro popusti. Tako je pred dnevi ponovno prišlo do nezgode na Koseškem bajerju v Ljubljani. Ledena ploskev je počila pod starejšim drsalcem, ki je potreboval pomoč dveh mladeničev, da se je izvlekel na površje. Lani je na Koseškem bajerju v vodo padla celo mamica z otrokom. Na srečo v obeh primerih ni bilo hujših posledic.

Na ledu ni popolne varnosti

Reševalci opozarjajo, da sta največji nevarnosti podhladitev ter možnost, da ponesrečenca, ko pade v vodo, potegne pod led in ne najde več izhoda na površje. 

»Zavedati se moramo, da na ledu ni stoodstotne varnosti,« izpostavljajo na upravi za zaščito in reševanje. Gibanje po homogenem ledu je nevarno, če ta ni debelejši od treh centimetrov. Če po ledu močno udarimo z nogami, koničasto palico ali kladivom in se pri tem ne prebije, je to znak, da je dovolj varen in nosilen, pravijo na upravi. Zelo pa moramo biti pazljivi pri mokrih prelomih. Na takih mestih je led varen le, če izmerjena debelina zagotavlja dvojno nosilnost. Če opazimo, da led okoli nas poka v koncentričnih krogih, je to znak za alarm, saj se bo led pogreznil.

Bobo
Kljub nesrečam je na Koseškem bajerju vsak dan živahno.

Srečen konec za Tilna

Kako se rešiti?

Če padete v ledeno vodo, najprej odvrzite težka oblačila, nato se skušajte oprijeti trdnega dela in se leže na trebuhu poskušajte izvleči iz vode. Če je kdo v bližini, naj vam pomaga z vrvjo, palico, vejo ali kosom oblačila.

Srečen konec je imela tudi nezgoda, ki se je pripetila v soboto popoldne v Rodici ob Kamniški Bistrici. »V nekem trenutku sem zaslišal otroški jok in krike ter približno 200 metrov nizvodno zagledal nemočno mamico na obali, dva metra nižje, v koritu reke, pa napol v vodi, napol na ledu malega Tilna, ki v vsej tisti paniki ni vedel, ne kaj ne kako,« je prizor opisal občan Domžal, ki je v soboto užival v zimskih lepotah narave. Nemudoma je stekel na pomoč. »S pomočjo palice, ki jo je od nekje privlekel mimoidoči, sem izvlekel malega Tilna iz reke. Sicer je malček vmes najprej reševal svoje rokavičke in zato še enkrat padel nazaj v ledeno vodo, ampak naposled nam je uspelo in mali pogumni Tilen je lahko premražen in verjetno bogatejši za eno res pametno izkušnjo odbrzel proti domu, kjer se, upam, zdaj stiska v toplemu objemu svojih staršev,« nam je zaupal takoj po dogodku.

Junaški Domžalčan

»Dogodek se me je dotaknil predvsem kot očeta dveh 'mulcev', katerima se lahko ob malce nepazljivosti isto zgodi že jutri. V končni fazi se na srečo res ni zgodilo nič strašnega, je pa vseeno bila to zame ena taka, srčno upam, neponovljiva izkušnja,« je povedal srčni Domžalčan, ki se kljub svojemu junaštvu ni želel izpostavljati z imenom in priimkom, in ob koncu našega pogovora dodal le: »Tilen, držim pesti, da ne boš preveč zbolel.«