Opekline in zastrupirev

Zgorela jim je streha nad glavo

Gabrijel Toplak
9. 1. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V intervenciji so sodelovali gasilci štirih prostovoljnih gasilskih društev. Stanovalci so zavrnili ponujeno nastanitev s strani občine.

PGD Šentilj
Gasilci so z dihalnimi napravami odstranjevali tudi strešno kritino.

Petkov popoldan bodo Nada Dogša in njeni trije otroci dolgo pomnili, saj so ognjeni zublji zajeli ostrešje njihove stanovanjske hiše v Selnici ob Muri 184, v velikosti okoli 11 krat 6 metrov. To je v celoti zgorelo, nastalo je za okoli 15.000 evrov škode.

Poročilo na tožilstvo

Požar v bližini hiše se je zaradi sunkovitega vetra razširil na lesen nadstrešek ob stanovanjski hiši, ki je bil prekrit s PVC-folijo, kasneje pa še na leseno ostrešje stanovanjske hiše. 

Miran Šadl, tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor, je sporočil, da so bile v času požara v hiši štiri osebe, reševalci pa so na kraju nudili pomoč dvema; eni zaradi lažjih opeklin, drugi zaradi suma zastrupitve z ogljikovim monoksidom, a se je kasneje izkazalo, da do tega ni prišlo. »Policisti so ugotovili, da je do požara prišlo zaradi odlaganja vročega pepela v bližini stanovanjske hiše oziroma približno 1,5 metra od nje. Tam so bili papir, plastika in gorljivi material, ki se je vnel. Požar se je od tam razširil na lesen nadstrešek ob stanovanjski hiši, ki je bil prekrit s PVC-folijo, zaradi močnega vetra pa se je razširil na leseno ostrešje stanovanjske hiše. Policisti bodo poročilo predstavili pristojnemu tožilstvu,« je zapisal Šadl.

PGD Šentilj
Že ob prihodu gasilcev je bila vsa hiša v plamenih in gostem dimu.

57 gasilcev z devetimi vozili

Kot je za Svet24 povedal šentiljski občinski gasilski poveljnik Andrej Kmetič, so v intervenciji sodelovali domače gasilsko društvo iz Ceršaka, aktivirano pa je bilo tudi osrednje gasilsko društvo iz Šentilja. Vseh gasilcev je bilo 57, prišli so z devetimi vozili, saj sta se jim pridružila še PGD Paloma Sladki Vrh in Velka. »Že ob prihodu je bila vsa hiša v plamenih in gostem dimu. Intervencija, v kateri smo morali odstraniti strešno kritino in več gorečih stvari (naleteli so tudi na plinske jeklenke, op. p.) ter gasiti lesene špere, je trajala od 14.44 do 18. ure, ko smo se umaknili vsi gasilci. Po požaru smo ravnali preventivno, saj smo hišo prekrili s folijo in zavarovali pred vremenskimi neprilikami,« je pojasnil Kmetič.

PGD Šentilj
Ogenj je ostrešje stanovanjske hiše popolnoma uničil.

Ostali so v hiši

Stanovalce sta obiskala tudi poveljnik civilne zaščite občine Šentilj Simon Breg in podžupan Vladimir Maher. Slednji je dejal, da je bil na kraju požara že v času gašenja, saj so skupaj poskušali najti rešitev, da bi lahko člani družine kje varno prenočili. »Družina je na svojo željo ostala v hiši, v sobi, ki je bila za silo suha, da so lahko v njej prespali. Odnesli smo jim deset odej in štiri debelejše bunde, saj so bili brez kurjave. Naslednje jutro smo jim priskrbeli še elektrikarja, ki jim je uredil, da si bodo lahko kaj skuhali in ogreli prostore. Odpeljali smo jim tudi dva električna radiatorja,« je razložil Maher. Rdeči križ je že začel zbirati oblačila.