Bagdad in Ankara

Konec spora, ki je ohladil odnose med sosedama

D. B./STA
7. 1. 2017, 17.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Iz Iraka so danes sporočili, da so s Turčijo dosegli dogovor o umiku turških vojakov s severnega dela Iraka.

Reuters
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je Irak razjezil z namigovanjem, da šiitski muslimani po osvoboditvi večinsko sunitskega Mosula ne bi smeli več živeti v mestu.

To pomeni konec spora, ki je v zadnjih mesecih močno ohladil odnose med sosedama.

Bagdad in Ankara sta se lani zapletla v spor zaradi napotitve turških vojakov na območje Bašike v severnem Iraku. Iraška stran je trdila, da prisotnost turških sil na njenem ozemlju krši suverenost države, ter zahtevala njihov umik.

Turčija je na drugi strani vztrajala, da njeni vojaki v Iraku urijo lokalne borce za spopad z ekstremisti Islamske države, ki je prevzela odgovornost za več terorističnih napadov v Turčiji.

"Glede iraške zahteve po umiku turških sil iz Bašike je bil dosežen dogovor," je sporočil iraški premier Haider al Abadi po pogovorih s turškim kolegom Binalijem Yildirimom v Bagdadu. "Ankara se je zavezala, da bo to vprašanje hitro rešila," je dodal na novinarski konferenci.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je Irak razjezil z namigovanjem, da šiitski muslimani po osvoboditvi večinsko sunitskega Mosula ne bi smeli več živeti v mestu.

Več podrobnosti o dogovoru al Abadi ni razkril.

Yildirim je dejal, da se bodo turške sile iz Bašike umaknile, potem ko bo v regiji vzpostavljena varnost. Dodal je, da so turški vojaki sprožili tudi več napadov na borce Islamske države.

Bašika se nahaja blizu severnoiraškega mesta Mosul, ki je zadnja urbana trdnjava Islamske države v Iraku. Iraške sile, ki jih iz zraka podpirajo zavezniki z ZDA na čelu, so sredi oktobra zagnale kampanjo za osvojitev mesta. Bagdad je lani zavrnil Turčijo, ki je želela sodelovati v pohodu na Mosul.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je Irak razjezil z namigovanjem, da šiitski muslimani po osvoboditvi večinsko sunitskega Mosula ne bi smeli več živeti v mestu. Turčija pa je na drugi strani kritična do dejstva, da so v severnem Iraku oporišča vzpostavili pripadniki prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK).

Yildirim je danes pozval k izgonu upornikov PKK iz goratega predela na severu Iraka. "Pripravljeni smo sodelovati z Irakom proti terorističnim organizacijam," je dodal.

Yildirim je danes prispel na dvodnevni obisk v Irak, prvi tovrstni obisk vidnejšega turškega predstavnika v zadnjih dveh letih.

V skupni izjavi sta državi kasneje zatrdili, da na svojih ozemljih ne bosta dovoljevali nobenih terorističnih organizacij in da se bosta skupaj borili proti tej grožnji. Turška stran pa je poudarila zavezanost iraški enotnosti in spoštovanje njegove suverenosti, še navaja izjava.

Yildirim je danes prispel na dvodnevni obisk v Irak, prvi tovrstni obisk vidnejšega turškega predstavnika v zadnjih dveh letih. Med drugim bo obiskal tudi Erbil, prestolnico avtonomne regije Kurdistan.