Dokaz

Amri z isto pištolo v Berlinu in v Milanu

M.K.
4. 1. 2017, 14.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Italijanski preiskovalci so potrdili, da je pištola, ki jo je Anis Amri uporabil pri ugrabitvi tovornjaka za napad na božično tržnico v Berlinu, ista kot tista, ki je bila uporabljena v strelskem spopadu s policistoma v Milanu.

Profimedia
Anis Amri ob zaprisegi Islamski državi.

Pištola, s katero je osumljenec za teroristični napad na božično tržnico v Berlinu Anis Amri prejšnji mesec streljal na italijanska policista v Milanu, je ista kot tista, s katero je ustrelil in ubil voznika tovornjaka v Berlinu, je potrdila italijanska policija

Anis Amri, zavrnjeni prosilec za azil iz Tunizije, je bil ubit s strelskem spopadu s policistoma v predmestju Milana Sesto San Giovanni 23. decembra lani, le nekaj dni zatem, ko je z ugrabljenim tovornjakom zapeljal v množico obiskovalcev božične tržnice na Breitscheidplatz v nemški prestolnici in ubil 12 ljudi.

Preiskovalci so že pred tem potrdili, da je imelo orožje, ki ga je Amri uporabil v streljanju z italijansko policijo, enak kaliber kot orožje, uporabljeno za umor voznika tovornjaka. Zdaj so opravili tudi več testov, da bi se prepričali, ali je bila v streljanju v Milanu in v Berlinu uporabljena ista pištola. 

Primerjava med tulci nabojev, ki so bili izstreljeni in teroristovega orožja v Sesto San Giovanni in tistimi, ki jih je v Berlinu našla nemška policija, je nedvoumno dokazala, da gre za isto orožje, je po navedbah agencije Reuters sporočila italijanska policija.

Amri naj bi iz Nemčije preko Nizozemske pripotoval v Francijo, kjer so ga ujele nadzorne kamere na postaji v Lyonu. Od tem naj bi se prek Chamberyja odpravil v Italijo. Za krajši čas naj bi se ustavil v gorskem mestecu Bardonecchia v bližini Torina, nato pa z vlakom odpotoval v Milano. Pot je nadaljeval z avtobusom v bližnji Sesto San Giovanni, kjer je bil v streljanju s policijo ubit.