Zloraba zaupanja in korupcija?

Premierja zaslišala policija

T.L., K.A./STA
2. 1. 2017, 11.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Policija zaslišala izraelskega premierja zaradi domnevnega nezakonitega prejemanja daril.

STA
Naporen začetek leta za izraelskega premierja.

Izraelska policija je danes zaslišala premierja Benjamina Netanjahuja zaradi domnevnega nezakonitega prejemanja daril premožnih podpornikov, poročajo izraelski mediji. V Jeruzalemu ga je obiskala enota Lahav 433, znana tudi kot "izraelski FBI". Netanjahu sicer vse obtožbe zavrača kot "topel zrak".

Izraelski in tuji poslovneži naj bi Netanjahuju ponujali darila v vrednosti več deset tisoč dolarjev, kar bi lahko, če mu dokažejo, pomenilo zlorabo zaupanja in korupcijo.

Izraelski generalni državni tožilec Avihaj Mandelblit je po poročanju izraelske televizije Channel 10 pred dnevi dal zeleno luč odprtju kazenske preiskave v dveh zadevah, ki vključujeta tudi premierja Netanjahuja. Na kaj se preiskavi nanašata, za zdaj ni znano.

Netanjahu je danes po poročanju portala ynet na zasedanju njegove stranke Likud vse obtožbe zanikal in jih označil za "topel zrak". "Ničesar ne bodo našli, ker ničesar ni za najti," je dejal. Opoziciji je tudi svetoval, naj "še počaka s praznovanji".

Netanjahu in njegova družina so bili v minulih dveh desetletjih sicer deležni številnih očitkov zaradi domnevne zlorabe javnih sredstev in konflikta interesov.

Mediji so Netanjahuju med drugim očitali konflikt interesov pri nabavi podmornic od nemškega podjetja ThyssenKrupp, v kar naj bi bil vpleten tudi njegov odvetnik David Šimron. Netanjahu je vse navedbe zanikal.

Vzel "prispevek" v višini 40.000 dolarjev

Je pa priznal, da je leta 2001 prejel 40.000 dolarjev od francoskega tajkuna Arnauda Mimrana kot prispevek za javne aktivnosti, med drugim za promocijo Izraela v tujini, vendar pa takrat ni bil na položaju premierja.

Netanjahu je minuli konec tedna na družbenem omrežju Facebook sicer zanikal vse obtožbe o domnevnih nepravilnostih ter politične nasprotnike in nekatere medije obtožil, da skušajo zrušiti njegovo vlado.