Irak

V samomorilskem napadu najmanj 32 mrtvih

K.A./STA
2. 1. 2017, 10.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V Bagdadu je danes prišlo do novega samomorilskega napada z avtomobilom bombo, pri čemer je bilo ubitih najmanj 32 ljudi, še najmanj 61 pa je ranjenih.

STA
Med žrtvami je po navedbah policije pet protestnikov in dva pripadnika varnostnih sil.

Odgovornost je že prevzela skrajna islamistična skupina Islamska država. Do napada je prišlo v šiitski četrti Sadr, ki je pogosto tarča napadov. Napadalec se je po prvih podatkih razstrelil med množico ljudi, ki so čakali na delo, še navaja AFP.

Gre za drugi večji teroristični napad v iraški prestolnici v zadnjih treh dneh. V soboto je bilo v središču Bagdada ubitih najmanj 27 ljudi. To je bil najhujši napad v Bagdadu v zadnjih dveh mesecih, zdaj pa je nov napad terjal še več žrtev.

Odgovornost za današnji napad je podobno kot za sobotnega prevzela skrajna skupina IS. Sami sicer trdijo, da je bilo v današnji "mučeniški operaciji" v Bagdadu ubitih okoli 40 ljudi.

IS se sicer v Iraku sooča z velikim odporom iraških vladnih sil in izgublja ozemlje, ki ga je z bliskovito ofenzivo zavzela poleti 2014. Vseeno iraškim silam še ni uspelo osvoboditi Mosula, drugega največjega iraškega mesta in najpomembnejše utrdbe IS v Iraku. Obsežna območja sicer še vedno obvladuje tudi v Siriji.