Grožnja

Invazija na Švedsko: država se pripravlja na vojno z Rusijo

J.P.
15. 12. 2016, 10.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na Švedskem so sprejeli skrajne ukrepe, saj se jim zdi grožnja ruske invazije vedno bolj otipljiva.

Profimedia
Švedski lovci Saab 37 Viggen.

Švedska agencija, ki spada po obrambno ministrstvo in ki je odgovorna za javno varnost, zaščito, ukrepanje v izrednih razmerah in obrambo, lokalne oblasti poziva, naj se grožnji primerno pripravijo. Pripravijo na morebitno vojno z Rusijo.

Strategija poudarja obrambo pred prekomorskimi grožnjami tudi z ekonomskimi in civilnimi ukrepi, ne zgolj z vojaškimi.

Vendar pa izdanim navodilom navkljub eden od vodilnih pri omenjeni agenciji opozarja, da gre zgolj za varnostni ukrep. »Nič ne kaže, da bi lahko prišlo do vojne, vendar pa imamo en mandat časa, da se nanjo pripravimo,« je dejal Svante Werger.

Nekateri predstavniki lokalne oblasti so vsiljene postavke označili za nerealistične, drugi pa so vlado obtožili, da rusko agresijo zgolj uporablja za izgovor, da lahko vojski odrežejo zajetnejši kos pogače.

Politični interesi

Le nekaj dni prej je postalo jasno, bo Švedska zavrnila Rusijo, če bo ta zaprosila za dovoljene za privez na otoku Gotland v Baltskem morju, kjer vihra švedska zastava, saj vlada noče ogroziti obrambe države in njenih političnih interesov. Švedska je septembra na otok poslala svoje čete, da si ga Rusija ne bi prisvojila, kot si je prisvojil Krim.