Poslovna ideja

Na eni strani mostu poslovneža, na drugi kriminalca

Žana Kapetanovič/Zarja
15. 12. 2016, 09.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Luka Klemenčič s Spodnje Polskave in Marko Cotter sta prišla na odlično poslovno idejo. Pravzaprav ju je k temu prisililo dejstvo, da si morata sama ustvariti službo, saj je v Sloveniji nikakor nista mogla najti.

Andrej Križ
Službo sta si ustvarila s potaknjenci konoplje.

V avstrijski Gornji Radgoni sta odprla trgovino, v kateri prodajata potaknjence konoplje in različne izdelke iz te rastline. V nasprotju s slovensko namreč avstrijska zakonodaja dopušča prodajo potaknjencev indijske konoplje. Na avstrijski strani mostu čez Muro sta nadvse dobrodošla poslovneža, na slovenski strani pa bi bilo njuno početje kriminalno dejanje. Absurd, ki sta ga fanta srečno obrnila sebi v prid.

Je legalno kupovati izdelke v vajini trgovini?
Seveda je! Vsi najini izdelki so legalni, lahko pa se pojavijo določene omejitve, ki so povezane z zakoni v posameznih državah.

Zgodilo se je po naključju. Luka Klemenčič je diplomirani ekolog naravovarstvenik, eden od študentov prve generacije te študijske smeri na Fakulteti za naravoslovje in matematiko, ki so jim ob vpisu na veliko obljubljali službe, a je nato ostalo zgolj pri obljubah. »Država, ki nas je izobrazila, nas očitno ne potrebuje, saj sta v svojem poklicu zaposlena samo dva diplomanta iz celotne naše generacije,« pravi Luka, ki zdaj končuje že drugo stopnjo študija, smer biologija in ekologija z naravovarstvom. »Še pred ustanovitvijo te smeri so nam denimo zagotavljali, da potrebujejo 300 inšpektorjev za okolje in prostor, nato pa iz vsega tega ni bilo nič. Tako sem si moral kar sam ustvariti službo.«

Marko Cotter je priložnostno delal v Avstriji, kjer že dolga leta živi in dela tudi njegova mama, saj si je na vse mogoče načine poskušal ustvariti boljše življenje zase, za ženo in triletnega sinčka. V Sloveniji zanj ni bilo službe, je pa imel poznanstva v avstrijski Gornji Radgoni oziroma Bad Radkersburgu. Z Lukom sta kaj hitro ugotovila, da bi, če bi se združila, imela dovolj znanja in poguma, da se lotita podjetništva s konopljo. Maja letos sta v avstrijski Gornji Radgoni odprla trgovino Green Store LM.

Sprejeta z odprtimi rokami

V kolikšnem času prispe morebitna naročena poštna pošiljka?
Po prejemu plačila boste pošiljko dobili v od petih do sedmih delovnih dneh, pač odvisno od tega, kam pošiljamo.

V Bad Radkersburgu so njuno poslovno idejo zelo lepo sprejeli. Župan je takoj zainteresirano prikimal, saj ve, da v Avstriji že obstajajo podobne trgovine. Hitro je privolil s pojasnilom, da se ve, da je konoplja zdravilna, da vlada zanjo in za izdelke iz te rastline veliko zanimanje, da se o tem vedno več govori. Kraj slovi po zdraviliščih in turizmu, tako da bo ta ponudba le še dodatno popestrila dogajanje v mestecu s 4000 prebivalci, pri čemer v njihovih zdraviliščih v devetih hotelih povprečno ves čas prebiva od 3500 do 4000 ljudi. »Mesto je pravi sinonim za uspeh, saj postavlja rekorde po številu turistov. Kraj živi, v njem poteka obilica dogodkov, na leto pa tukaj gostijo najmanj 800.000 obiskovalcev. V mestu deluje tudi velikanski rehabilitacijski center za vse avstrijske športnike. Od tega mesta bi se lahko v resnici veliko naučili. Tukaj je poleti vsak teden sejem na novo temo, pa tudi sicer je ogromno dogodkov. Na drugi strani mostu pa je naša Gornja Radgona, mesto duhov, ki malce bolj zaživi le enkrat na leto, ko poteka Radgonski sejem,« pojasnjuje Marko.

Seveda moramo poudariti, da je Avstrija edina država v Evropski uniji, v kateri je dovoljeno prodajati sadike indijske konoplje. V tem pogledu slovi kot ena od bolj liberalnih držav. To vprašanje namreč vsaka država ureja po svoje. Znano je, da na primer Nizozemska trži izključno turizem s kajenjem cvetov v coffee shopih, in to brez zdravniškega potrdila. V Avstriji po drugi strani ne dopuščajo prodaje cvetov, lahko pa ljudje doma gojijo po eno rastlino na člana gospodinjstva, a jih morajo lastniki prijaviti.

Je vsebina pošiljke vidna?
Ne, vse pošiljke so pakirane v nevtralno embalažo.

Slovenskih fantov to pravzaprav niti ne zanima. Ko kupec odide iz trgovine z računom in enim ali več kupljenimi potaknjenci, namreč ni nič več njuna skrb, kaj bo kdo počel s temi rastlinami. »Midva za to ne odgovarjava. Glede tega smo zaščiteni in to ni najina odgovornost – takšna je pač zakonodaja.«

Stražijo samo sosedje

Ogledujemo si nize svežih zelenih potaknjencev na polici, ki se jo vidi skozi okno izložbe, in velike »matične rastline«, ki pod lučjo in v toploti lepo negovane uživajo v drugem delu trgovine, zadaj v delovnih prostorih. Vse, kar fanta počneta, je, da s teh rastlin pobirata potaknjence. Seveda pa sta za to potrebna določeno znanje in pridno delo. Rastline morajo biti v vegetaciji, v rastni fazi, cvetna faza je prepovedana. Vse seveda ves čas poteka pod budnim očesom avstrijske oblasti, opazimo pa, da trgovina na vratih nima rešetk, in sprašujemo se, kako si lahko to dovolijo. V Sloveniji bi verjetno morala takšno bogastvo dobro zastražiti.

Je podjetje Green Store LM odgovorno za uporabo izdelkov v nasprotju z veljavnimi predpisi in zakoni?
Nikakor ne! Opozarjamo vas, da lahko naše izdelke uporabljate zgolj v državah, v katerih je to dovoljeno s predpisi in zakoni. Ob naročanju vas na naši spletni strani seznanimo z našimi pogoji poslovanja, ki to jasno navajajo.

»Seveda imava alarm in v mestu je policija, vendar pa je to majhno mesto, v katerem se vsi med seboj poznajo. Med prebivalci vladajo zelo lepi in topli odnosi, pa tudi mentaliteta ljudi je tu povsem drugačna. Nemogoče je, da se ne bi vedelo, kaj se dogaja v mestu, in da ne bi drug drugega obvestili, če bi se dogajalo kaj sumljivega. Lepo so naju sprejeli, zanimiva sva tudi za turiste, ki jim nadvse ugaja, da lahko na enem mestu dobijo toliko izdelkov iz konoplje. V tem kraju spoštujejo vsako dobro poslovno idejo, ker se je mesto prav zato tako razvilo,« pove Luka in pohvali sosede, ki so jima prijazno pomagali na različne načine.

Ko se ozreta na prehojeno pot, sta prepričana, da sta ravnala najbolj prav. V domovini nista nikogar izigrala, delata v skladu z zakonom, sta poštena in pridna. Sta potrebovala čas za sprijaznitev z dejstvom, da sta na avstrijski strani poslovneža, na slovenski strani pa bi s podobno trgovino veljala za kriminalca? »To je absurd, saj je v Sloveniji tovrstno delo še vedno tabu. Pri nas je v zvezi s konopljo skoraj vse na slabem glasu in se kaj hitro sprevrže v kršitev zakonodaje. Ne, ni nama žal, da sva se odločila za poslovno pot v Avstriji! Tu je vse veliko bolje urejeno, manj je birokracije, vse lahko urediš na enem mestu, pa tudi s finančnega vidika je vse veliko boljše, saj imajo finančno policijo. V enem mesecu je bilo vse urejeno. Uradi so tu precej drugačni. Pri nas se stvari urejajo v trikotniku občina-banka-davčna, tu pa lahko vse opraviš za enimi vrati. Dobiš svojo referentko, ki se ti v resnici posveti,« pojasnjuje Luka.

Kar zadeva spremembo v slovenski zakonodaji (konoplja je bila iz prve skupine prepovedanih drog prestavljena v drugo) in dejstvo, da je zdaj v Sloveniji dovoljena uporaba konoplje v medicinske namene, ni Luka niti malo optimističen, čeprav priznava, da gre za zgodovinski premik. Čim prejšnja trajna oskrba slovenskih lekarn z vsemi potrebnimi sortami medicinske konoplje in s farmacevtskimi preparati je menda prednostna naloga, a se Luka sprašuje, kdo bo zalagal lekarne. »Ne morem si predstavljati drugače, kot da se bodo spet podelile koncesije nekaj posameznikom, ki že imajo razvite svoje posle, ki so bogati in imajo svoje poslovne mreže. Po mojem bi bila edina prava pot odpiranje majhnih podjetij, v katerih bi delali strokovno podkovani ljudje, ki so zdaj brezposelni, vse pa bi morala skrbno nadzorovati država. Slišal sem, da razmišljajo o tem, da bi medicinsko konopljo uvažali iz Avstrije. Pri nas pa cele vrste biologov čakajo na zavodu za zaposlovanje! Znanja imamo veliko, imamo voljo, pokazala se je priložnost, le država še vedno ne ve, kako bi vse skupaj organizirala,« pravi Luka.

Selitev?

Pošiljate svoje izdelke kamor koli?
Ne, nekateri izdelki v določenih državah niso v skladu s tamkajšnjo zakonodajo. Vse preostale izdelke dobavljamo v vse kraje sveta.

Luka in Marko imata tudi spletno trgovino Green Store LM, ki je za zdaj še v povojih, tako da virtualna trgovina po prodaji ne prekaša prodaje v trgovini v mestu. V svoji ponudbi imata izdelke slovenskih proizvajalcev, izdelane iz biološko in ekološko pridelane konoplje. Dejstvo, da te izdelke prodajata v Avstriji, je pravzaprav svojevrstna usluga Sloveniji.

Kot poudarjata, je v Avstriji nakup izdelkov iz konoplje nekaj povsem običajnega. Ljudje so veliko bolj ozaveščeni, poznajo izdelke in njihovo namembnost, ob tem pa tudi jasno povedo, da je konoplja že od nekdaj znana kot zdravilna rastlina. Zanimivo je, da je med kupci največ starejših ljudi, ki prihajajo v tukajšnja zdravilišča. Na policah njune trgovine je v resnici zelo pestra izbira: od konopljinih proteinov do moke, raznih ekstraktov, ekstraktov kanabidiola industrijske konoplje ... Imata tudi vrsto krem za različne težave s kožo, celo vrsto čajev in celo zobne kreme. »Vse kreme so izdelane na osnovi hladno prešanih olj ali ekstraktov kanabidiola z dodatki ognjiča, žajblja, kostanja, šipka itd. Imamo tudi kapljice s kanabidiolom, ki so razredčena oblika teh ekstraktov, smol ali koncentratov, uporabljajo pa se za lajšanje različnih težav. Pomagajo pri krepitvi imunskega sistema, pri uravnavanju hormonov, blagodejno vplivajo na kožo, pomagajo pri težavah z luskavico, dermatitisom ...«

Torej gre za lepo in uspešno poslovno zgodbo. V pol leta sta fanta ugotovila, da se lahko s tem delom lepo preživljata. Se bosta preselila v Avstrijo? Da, če bo le priložnost. Ko se bo posel dovolj trdno zasidral, bosta v trgovini zaposlila tudi svoji partnerki.