Ogorčeni gledalci

Zakrita muslimanka na televiziji zagovarjala radikalizacijo mladine

G.G.
7. 11. 2016, 12.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V nedeljo zvečer je za razburjenje v Nemčiji povzročila oddaja Anne Will na televiziji ARD. Kot gostjo so namreč povabili tudi 32-letnico, ki je bila v oblečena v nikab.

ARD / Zajem zaslonske slike
32-letna Nora Illi (desno) je kot gostja sodelovala v oddaji Anne Will.

Oddaja je imela provokativen naslov: »Moje življenje za Alaha – zakaj se radikalizira vedno več mladih«. Voditeljica je povabila več gostov. Psihologa Achmada Mansourja, ki je tudi strokovnjak za islam, politika krščanske demokracije Wolfganga Bosbacha in 32-letno v nikab oblečeno muslimanko Noro Illi, ki je ženska predstavnica centra za Islam v Švici.

Nora Illi, ki je pri osemnajstih letih prestopila iz budizma v islam, je spregovorila o »svobodi in pravici do odločanja« žensk v islamu. Pravi, da jo fascinira »raznolikost« islama. Ženska ima po njenem videnju v islamu veliko pravic in možnosti. Za primer je navedla, da lahko zaposlena ženska obdrži ves dohodek zase in ga ne deli s člani družine.

Ko pa je Illijeva začela govoriti, da bi morali nemški delodajalci zaposlenim vernim muslimanom dovoliti obred molitve na delovnem mestu, saj da gre drugače za kratenje verske svobode, je vzkipel Bosbach, ki se zavzema za prepoved zakrivanja obraza na javnih prostorih. »Zaskrbljeni ste za državo, v katreri je na tisoče mošej in molilnic?! Poskušajte vstopiti z biblijo v Saudovo Arabijo.«

Novo razburjenje je Nora Illi povzročila pri debati o radikalizaciji mladih. Trdi, da so muslimani deležni najhujše represije, zato ni nenavadno, da poskušajo ubežati mizeriji vsakdana z vstopom v Islamsko državo in se potem v Siriji borijo za pravično stvar. Takšne odločitve mladih so za njo povsem sprejemljive in moralno upravičene.

Tokrat je posredoval strokovnjak za islam Mansour. Dejal je, da gre pri Illijevi razlagi za »islamistično propagando, ki je ne bi smeli dopustiti na javni televiziji«. Mansour je razložil, da je bil tudi sam v težkih razmerah kot najstnik, zato bi morali dati v medijih poudarek na vzgoji, takšni, ki bi mlade odvračala od radikalnih gibanj in integrirala v lokalno skupnost.

Po koncu oddaje so vsul plaz odzivov na družabnih omrežjih.