Obnova

Zapora mostu razburja krajane Vuhreda

M.K./STA
7. 11. 2016, 12.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zaradi obnove so danes za dobro leto in pol zaprli most čez reko Dravo pri Vuhredu. Krajani Vuhreda in okolice so zaradi tako dolge zapore mostu precej razburjeni.

STA
Investitor 3,4 milijona evrov vredne obnove mostu čez Dravo in sosednjega nadvoza čez železnico je direkcija za infrastrukturo, izvajalec del pa družba SGP Pomgrad.

Obnova dotrajanega mostu bo predvidoma končana do konca maja 2018, do takrat pa bo po napovedih direkcije za infrastrukturo tudi zaprt most.

V času zapore mostu bo promet preusmerjen prek Vuzenice, kar krajanom Vuhreda z okolico, pa tudi občanom Občine Ribnica na Pohorju, precej podaljša pot do Radelj ob Dravi. Med Vuhredom in Radljami je sicer slabe štiri kilometre, z obvozom prek Vuzenice pa je pot med Vuhredom in Radljami ob Dravi dolga dobrih 13 kilometrov.

Zapora mostu bo precej posegla v življenja okoli 900 krajanov Vuhreda z okolico, ki so v zadnjih letih ostali tudi brez pošte in bankomata ter so vezani na institucije v Radljah ob Dravi, kot so zdravstveni dom, šola, banka, občina in pošta. Krajani se strinjajo, da je most potrebno obnoviti, razburja pa jih napoved, da bo most zaprt leto in pol.

STA
V času zapore mostu v Vuhred ne bodo vozili avtobusi prevoznika Koratur.

Hkrati so zaskrbljeni, saj tudi cesta, po kateri je speljan obvoz čez Sv. Vid na Vuzenico, po njihovem ni v najboljšem stanju in na več točkah ozka, po njej pa bo odslej potekal gostejši promet osebnih in tudi tovornih vozil, dnevno bo tam vozil tudi avtobus s šolarji, so poudarili krajani.

Z zaporo mostu se bo med drugim podaljšala pot v šolo za učence iz Vuhreda in okolice, ki obiskujejo drugo in tretjo triado Osnovne šole Radlje ob Dravi in jih v šolo dnevno vozijo avtobusi in kombiji, ter tudi za nekatere dijake, ki se šolajo v bolj oddaljenih krajih.

V času zapore mostu v Vuhred ne bodo vozili avtobusi prevoznika Koratur. Avtobusi družbe Arriva Štajerska pa bodo v času zapore mostu vozili skozi Vuhred, saj bodo vožnje v in iz Ribnice na Pohorju preusmerila na Vuzenico, bodo pa zato v času zapore mostu začasno ukinili avtobusno postajališče Havaji.
Osebna vozila do največje dovoljene skupne mase 3,5 tone bodo v času zapore mostu v Vuhredu lahko za prečkanje Drave uporabljala tudi prehod prek hidroelektrarne Vuhred, in sicer vsak dan od 4. do 23. ure, za tovorna vozila pa je prehod čez elektrarno prepovedan.

Zapora mostu čez Dravo v Vuhredu je bila sicer sprva napovedana za 10. oktober, a je bila zaradi gradnje kanalizacije in vodovoda v Vuzenici prestavljena.

Na direkciji so pred časom še pojasnili, da je glede na izdana soglasja za poseg v reko Dravo dela na mostu mogoče izvajati le v času od septembra do konca marca ter da zaradi stanja mostu z izjemo nekaterih pripravljalnih del tudi ni možno organizirati dela na način polovične zapore mostu.