Tudi v ZDA

Po nedeljski maši na volitve

G.G./STA
7. 11. 2016, 10.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ameriške predsedniške volitve so že v teku. Letos je še večje število Afro- in Latinoameričanov svoj glas oddalo predčasno.

Profimedia
Da se ne pozabi. Kar po maši na volitve.

V nedeljo je bilo na Floridi, ki velja za eno od ključnih zveznih držav, organiziranih več dogodkov, v okviru katerih so spodbujali ljudi, da se po maši odpravijo na volišča in predčasno oddajo glas. Tovrstne dogodke so organizirali že leta 2012, saj menijo, da se veliko pripadnikov manjšin odpravi na volišča predvsem po nedeljski maši, je pojasnila ena izmed organizatork Namita Waghray.

Na enem izmed tovrstnih dogodkov v Miamiju so ljudje pred voliščem sklenili roke in molili, medtem ko se je na drugem približno 20 motoristov skupaj pripeljalo do volišča. Nekaterim je bilo enako pomembno, da so oddali glas za demokratsko kandidatko Hillary Clinton, kot tudi proti republikanskemu kandidatu Donaldu Trumpu.

"Nekateri ljudje so ravnodušni, ker imajo občutek, da na volitvah nimajo vpliva, zato jim želimo s takšnimi dogodki sporočiti, da bodo njihovi glasovi slišani in da morajo priti ven," je povedala učiteljica Marcela Stewart na enem izmed nedeljskih dogodkov in dodala, da bi morali narediti še več za afroameriško skupnost, saj da njihov odziv ni bil najboljši.

Udeleženci dogodkov so komentirali, da nekateri Afroameričani ne zaupajo nobenemu izmed vodilnih kandidatov, drugi pa predvidevajo, da se bodo odpravili na volišča v torek. Vseeno pa so opazili, da se je več afroameriških volivcev na volišča odpravilo predvsem v zadnjih nekaj dnevih, ko jih je k temu javno pozval odhajajoči ameriški predsednik Barack Obama.

Do sobote je na floridska volišča odšlo več kot 500.000 Latinoameričanov, kar je za sto odstotkov več kot leta 2012. Skupaj s tistimi, ki so volili po pošti, ta številka naraste na več kot 900.000, kar pa je 36 odstotkov več kot na zadnjih predsedniških volitvah. Med afroameriškimi volivci so na voliščih na Floridi do sobote prešteli skoraj 800.000 oddanih glasov.

V ZDA je približno 12 odstotkov vseh volivcev Latinoameričanov, kar je več kot 27 milijonov vseh prebivalcev, so ugotovili v Pew Research Centru. Predvideva se, da bodo Latinoameričani množično volili Clintonovo. Trump je namreč oster borec proti priseljevanju in napoveduje zaostritev imigracijskih pravil in postavitev zidu na meji z Mehiko. Večkrat je bil tudi žaljiv do Mehičanov, ki jih je označil celo za posiljevalce.