Umetniška dela

FOTO: Več deset milijonov evrov za ponaredke, zasežene tudi v Sloveniji

J.P./STA
7. 11. 2016, 11.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Avstrijska policija je v začetku letošnjega leta začela preiskovati več osumljencev iz Avstrije in Slovenije, osumljenih prodaje ponarejenih umetniških del znanih umetnikov.

PU Ljubljana
Preiskava še poteka.

V okviru večmesečne kriminalistične preiskave so obravnavali šest osumljencev, pet državljanov Avstrije in državljana Slovenije. Na območju Slovenije so v preiskavi avstrijskim kolegom na pomoč priskočili ljubljanski kriminalisti.  Zasegli so 80 ponarejenih slik svetovno znanih umetnikov.

PU Ljubljana
Mag. Uršula Belaj in Valter Zrinski

Tudi prodajni katalog

Za kaznivo dejanje goljufije je zagrožena kazen do deset let zapora.

Nepridipravi so pripravljali prodajo petih ponarejenih slik Pabla Picassa v vrednosti desetih milijonov evrov, sta na tiskovni konferenci povedala Valter Zrinski, Vodja oddelka za splošno kriminaliteto v Sektorju kriminalistične policije, in mag. Uršula Belaj, Višja kriminalistična inšpektorica specialistka v Sektorju za splošno kriminaliteto.

Konec julija so na Dunaju odvzeli prostost šestim osumljencem, avstrijska policija pa je zasegla 14 ponarejenih slik, poleg Picassovih tudi ponarejena dela Klimpta, Kandinskega, Moneta in drugih. Odkrili so tudi prodajni katalog.

V nadaljnji preiskavi so pri slovenskem državljanu iz okolice Ljubljane med hišno preiskavo zasegli 66 del svetovno znanih umetnikov, za katere obstaja sum, da gre za ponaredke.