Takšne še ni bilo

VIDEO: Nevihta, ki je vzela elektriko skoraj dvema milijonoma ljudi

G.G./STA
28. 9. 2016, 18.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Po nevihti, "kot je še ni bilo", je danes brez električne energije ostala celotna avstralska zvezna država Južna Avstralija, v kateri živi 1,7 milijona ljudi. Območje je zajelo obilno deževje, debela toča in veter s sunki do 140 kilometrov na uro.

Twitter
Nevihtni oblaki nad južnim delom Avstralije.

Smrtnih žrtev ali huje poškodovanih ni bilo, je povedal premier Južne Avstralije Jay Weatherill. Veter je po njegovih besedah podiral drevesa in odkrival strehe, več tisoč gospodinjstev je ostalo brez električne energije, številni avtomobili pa so obstali na poplavljenih cestah. Prekinjeno je bilo tudi mobilno omrežje.

"Veter je bil tako močan, da je ob stiku s kabli ustvaril takšno moč, da je ruval stebre," je dejal premier. Dodal je, da so zabeležili 80.000 udarov strele v električne generatorje. Poudaril je, da je šlo za "vremenski dogodek, kot ga še ni bilo".

Po besedah vremenoslovca Jamesa Taylorja je nenavadno, da se območje s tako nizkim zračnim pritiskom v tem letnem času približa obali. "Gre gotovo za enega najmočnejših neurij. Prebivalci se v zadnjih 10 do 15 letih ne spomnijo ničesar podobnega," je izpostavil.

Neurja z močnim vetrom in padavinami napovedujejo tudi za četrtek.