Šok v Argentini

Odkrili Hitlerjev grob?!

ud
28. 9. 2016, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Že dlje časa krožijo teorije o tem, da naj bi Adolf Hitler dejansko zbežal iz Nemčije v Argentino in tam doživel častitljivih 95 let. Zdaj so argentinski arheologi prepričani, da so našli njegov grob.

Wikipedia
Teorija, da naj bi Adolf Hitler pobegnil v Argentino, le ni tako iz trte izvita, kot se zdi na prvi pogled.

Adolf Hitler naj ne bi le ušel iz Nemčije, ampak naj bi to storil celo ob podpori mednarodnih tajnih služb. Naj bo teorija še tako bizarna, vendarle obstaja čedalje več dokazov, da bi se to res lahko zgodilo.

Odkritje groba

Po poročanju tujih medijev naj bi argentinski arheologi na zasebnem posestvu, nedaleč stran od mesta San Carlos De Bariloche, našli grob z nagrobnikom, na katerem je bilo napisano: »Tukaj leži Adolf Hitler, firer tretjega rajha.« Na nagrobniku naj bi bila tudi kljukasti križ in orel. Arheologi naj bi že zahtevali izkop in DNK-analizo. Seveda obstaja izjemno velika možnost, da gre za prevaro, ki si jo je pač nekdo izmislil in spravil v javnost. Lahko tudi, da gre za prevaro na samem nagrobniku, ki ga je nekdo za šalo izdelal takšnega. A dejstvo je, da nihče ni bil priča Hitlerjevi smrti (in smrti Eve Braun), njuni trupli pa naj bi takoj upepelili. 

FBI
Se je res skrival v Argentini?

Vpletena ameriška vlada?

Zagovorniki teorije Hitlerjevega bega v Argentino poudarjajo, da je dokaz o tem mogoče najti kar v dokumentih FBI. Trdijo, da celo obstaja fotografija Adolfa Hitlerja in Eve Braun iz leta 1984. Fotografija naj bi bila posneta v Braziliji, a njene pristnosti (in da bi bila na njej res Hitler ter Eva Braun) za zdaj ni bilo mogoče potrditi. V Hitlerjev beg v Argentino naj bi bila vpletena celo ameriška agencija OSS (predhodnica Cie), za vse skupaj pa naj bi vedel njen direktor Allen Dulles. V enem od dokumentov naj bi bilo namreč zapisano, da je OSS dobro vedela, da je iz Nemčije proti Argentini odpeljala podmornica z visokimi častniki in da naj bi bil med njimi tudi Adolf Hitler. To naj bi povedal eden od vojnih ujetnikov, ki je videl, kako so se častniki, s Hitlerjem vred, vkrcali v podmornico. Poudaril je tudi, da je argentinska vlada Hitlerja ne le sprejela, ampak mu celo pomagala pri skrivanju.

FBI prikrivala namige

V FBI naj ne bi nikoli preiskovali poročila, v katerem so zapisana pričevanja nemškega ujetnika. Njegova identiteta je ostala skrita. Prav tako naj bi obstajalo poročilo, da so leta 1945 pomorskega atašeja v Buenos Airesu obvestili, da sta v Argentino najverjetneje prispela Eva Braun in Adolf Hitler. Obstaja tudi več časopisnih člankov, ki govorijo o tem, da pod Andi gradijo vilo v bavarskem stilu. In arhitekt Alejandro Bustillo je nekoč dejal, da je vilo projektiral za Hitlerja, plačali pa so mu bogati nemški imigranti.

FBI
Ti dve fotografiji naj bi bili dokaz, da je Hitler živel še po vojni.

Prikrivanje sovjetov

Takoj po zavzetju Berlina naj bi ruske sile Hitlerjevo truplo in truplo Eve Braun odpeljale v Moskvo in ju tam upepelile. Leta 2009 je ameriški arheolog Nicholas Bellatoni te ostanke našel in napravil DNK-test. Rezultate je primerjal z nekaterimi ostanki DNK, za katere verjamejo, da sta jih za seboj pustila Eva in Adolf. Test je pokazal, da DNK ostankov ni isti kot pri tistih iz bolnišnice. Če to dejansko drži, potem je glavno vprašanje, kaj so Sovjeti dejansko našli in zakaj so vse skupaj prikrivali.

Privlečeno za lase

Lov na Eichmanna

Mosad je izvedel, da se je vojni zločinec Adolf Eichmann tik pred koncem vojne zatekel v Argentino. Eichmann je bil eden od vodij in glavni logistik holokavsta. Agentje Mosada so ga našli v Buenos Airesu, ga ugrabili in odvlekli v Izrael, kjer so mu sodili zaradi vojnih zločinov. 1. junija 1961 so Eichmanna zaradi vojnih zločinov obesili.

Večina zgodovinarjev teorijo, da je Hitler pobegnil v Argentino, smatrajo za smešno. In zagotovo je na mestu vprašanje, zakaj bi svetovni voditelji dopuščali, da bi eden najhujših zločincev v zgodovini človeštva brezskrbno živel v Argentini. Ne nazadnje moramo v celotno zgodbo vključiti še izraelsko tajno službo Mosad, ki je bila zloglasna tudi zaradi svojega lova na nacistične zločince. Mosad skoraj gotovo ne bi dopustil, da bi se Hitler prosto sprehajal po Argentini. Navsezadnje je prav Mosad odkril, da v Argentini živi Adolf Eichmann (logistični vodja holokavsta). In če bi o tem imela zanesljive informacije ameriška vlada, lahko sklepamo, da bi te informacije imel tudi Mosad. Čeprav je dejstvo tudi, da se je mnogo nacističnih častnikov dejansko zateklo v Južno Ameriko. Nacistični zločinci so imeli denar, ki jim je brez večjih težav omogočal vstop v države Južne Amerike.

Kaj pa če?

Če bi Hitler dejansko zbežal v Argentino in neovirano živel do svojega 95. leta, bi tam najverjetneje lahko ostal samo zaradi tega, ker bi tako dovolile druge države po svetu, vključno z Izraelom. Pri tem se poraja vprašanje, le zakaj bi kdo to dovolil? Ena od možnosti bi bila, da se zaradi hladne vojne med Rusijo in ZDA nikomur ni dalo s tem ukvarjati. Mrtev Hitler bi bil pač precej manjši problem kot živ. Če bi se zdaj izkazalo, da so našli Hitlerjev grob, bi to lahko pomenilo veliko težavo. Po eni strani bi njegov grob lahko postal cilj romanja za razne nacistične privržence, po drugi strani pa bi to pomenilo, da najhujši zločinec ni nikoli odgovarjal za svoje zločine. Celo nasprotno, v miru je doživel visoko starost. To pa bi bil hud udarec za vse, ki so doživeli grozote druge svetovne vojne – tako žive kot mrtve.