Nasilni protesti

Izredne razmere po policijskem uboju moškega s "knjigo"

G.G./STA
22. 9. 2016, 07.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Guverner ameriške zvezne države Severna Karolina Pat McCrory je po dveh zaporednih nočeh nasilnih protestov v mestu Charlotte razglasil izredne razmere in vpoklical narodno gardo. V protestih, ki so izbruhnili v torek po policijskem uboju temnopoltega moškega, je bil v sredo nek moški huje ranjen in je v kritičnem stanju.

Profimedia
V spopadih med protestniki in policijo je bilo ranjenih 16 policistov in več civilistov.

Moški je bil ranjen v streljanju, do katerega je domnevno prišlo med protestniki. Med protesti je bilo ranjenih še sedem policistov in civilist, so sporočile mestne oblasti. Policija je za razpršitev množice uporabila solzivec.

Protesti so v torek zvečer izbruhnili nekaj ur po tem, ko je policija v stanovanjskem naselju na parkirišču ubila 43-letnega temnopoltega Keitha Lamonta Scotta. V naselju, kjer je prišlo do streljanja, se je zbralo več sto ljudi in vzklikalo slogane proti policiji. V spopadih med protestniki in policijo je bilo ranjenih 16 policistov in več civilistov.

Z orožjem ali knjigo v roki?

Policisti so v torek iskali neko osebo, ko so v avtomobilu videli Scotta. Po navedbah policije sicer ni bil moški, ki so ga iskali, a je dvakrat izstopil iz avtomobila z orožjem v roki. Policisti so ga večkrat pozvali, naj izstopi iz vozila in odvrže orožje. Ko je z orožjem v roki drugič izstopil, ga je temnopolti policist Brentley Vinson ustrelil. Poškodbam je podlegel kasneje v bolnišnici.

Scottovi sorodniki so za lokalne medije dejali, da Scott pri sebi ni imel pištole, temveč je v rokah držal knjigo, ki jo je bral, medtem ko je čakal sina. Njihove izjave so se razširile po družbenih omrežjih.

Načelnik policije okrožja Charlotte-Mecklenburg Kerr Putney je še poudaril, da v avtomobilu niso našli knjige, da pa so "zelo blizu" Scotta našli orožje. V zvezni preiskavi pregledujejo vrsto posnetkov.

V ZDA je v zadnjem času že potekalo več protestov proti policijskemu nasilju, predvsem nad temnopoltimi. Na protestih v Dallasu je pred časom strelec ubil pet policistov, več policistov in civilistov pa ranil.