Nova raziskava

So stolpnice v New Yorku nadzorovano zrušili?

R.T.
8. 9. 2016, 09.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Bliža se 11. september, zato je primerno, da postrežemo s kakšno alternativno teorijo o padcu dvojčkov Svetovnega trgovinskega centra v New Yorku pred petnajstimi leti. V reviji Europhysics Magazine so kot nalašč objavili članek, v katerem postavljajo tezo, da obstaja precejšna verjetnost, da so tri stolpnice kontrolirano zrušili.

Wikipedija
Letalo American Airlinesa se je zaletelo s hitrostjo približno 710 kilometrov na uro v severno fasado Severnega stolpa Svetovnega trgovinskega centra.

wikipedia

Raziskovanja so se lotili štirje strokovnjaki. Fizik Steven Jones ter inženirji Robert Korol, Anthony Szamboti ter Ted Walter. Četverica v poročilu priznava, da ne gre za »čist znanstveni članek«, saj vsebuje nekaj ugibanja, a kljub temu menijo, da bi ga morala ameriška administracija vzeti resno.

Po uradni verziji sta se tako dvojčka, v katera sta prileteli letali bin Ladnovih barabinov, kot njun manjši »bratec (WTC 7), na katerega se je razširil požar, porušili zaradi požara in izjemno visoke vročine, zaradi katere ni vzdržala jeklena konstrukcija stavbe. Tudi uradna analiza je priznala, da gre za do takrat edine znane primere, ko je pri strukturnem kolapsu visokih stavb ključno vlogo odigral požar.

Ker četverica strokovnjakov ne verjame v izjeme, postavlja drzno tezo, da so morali stavbe nadzorovano zrušiti, z uporabo eksplozivnih teles. V ugibanja, kdo je to storil, se raje ne spuščajo, navajajo pa nekaj »dejstev«, ki postavljajo uradno verzijo pod vprašaj.

Pravijo, da ognjeni zublji ne bi mogli plesati tako dolgo, da bi ustvarili energijo potrebno za zrušenje tako velike in dobro grajeno stavbo. Poleg tega so v vsakem nadstropju nastavljeni protipožarni razpršilci, materiali v stavbi pa so takšni, da prestanejo visoke temperature.