Festival

Na Ars Electronici tudi letos več slovenskih umetnikov

M.K./STA
8. 9. 2016, 09.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V Linzu se danes začenja festival Ars Electronica. Letošnja izdaja bo potekala pod naslovom Radical Atoms and the Alchemists of Our Time. Na festivalu bodo sodelovali tudi slovenski avtorji.

Ars Electronica
Na poziv za nagrado Ars Electronica je letos prispelo 3159 projektov iz 84 držav.

Osredotočila se bo na alkimiste našega časa - novo generacijo umetnikov, inženirjev genetike in raziskovalcev umetne inteligence - tiste, ki spreminjajo naš svet.

Medtem ko je pozornost večine sveta še vedno usmerjena k digitalni revoluciji ter kulturni in družbeni transformaciji in izzivom, ki jih le-te predstavljajo, pa je mlajša generacija znanstvenikov in kreativnih inženirjev že začela spajati nematerialni svet digitalnih informacij in fizični svet naših teles.

Iz naravnih substanc izdelujejo visoko tehnološke materiale, povezujejo se z umetniki in oblikovalci, segajo na področje nevroznanosti in biotehnologije, stare obrti povezujejo s 3D tiskalniki in laserji. S svojimi inovativnimi pristopi in izjemnimi projekti odpirajo tudi popolnoma nove poglede na vlogo znanosti v družbi ter na povezave med tehnologijo in naravo, piše na spletni strani festivala.

Otvoritveni večer, ki ga bo uvedel nastop zvočnega umetnika FM Einheit iz Nemčije, bo ponudil bogat program. Ta bo trajal do poznih nočnih ur in bo ponudil vrsto performansov, sklenil se bo z DJ programom.
Festival bo kot vsako leto ponudil več razstav; na razstavi z naslovom Cyber Arts bodo predstavljeni dobitniki nagrad zlata nika.

Ars Electronica/Katra Petriček
Zvočna instalacija Zamik časa: Kemobrionični vrt, soavtorja Ida Hiršenfelder in Aleš Hieng – Zergon.

Na poziv za nagrado Ars Electronica je letos prispelo 3159 projektov iz 84 držav. Nagrade zlata nika v več kategorijah bodo prejeli umetniki iz Francije, Švice, Nizozemske, Avstrije in Velike Britanije. Dobitnikom jih bodo izročili na gala prireditvi 9. septembra.

Sodelujejo tudi umetniki iz Slovenije

Na festivalu se bo predstavilo tudi več slovenskih umetnikov. Dean Verzel bo, kot je pojasni, predstavil serijo šestih gigantografij projekta Anatomija zamrznjene Geneze, ki ga je ustvaril v sodelovanju z Inštitutom za anatomijo Medicinske fakultete v Ljubljani. V njem je ustvaril kreacije iz delov človeških trupel. Realiziral ga je leta 2011, ob tem je nastal video material tehničnega in ustvarjalnega postopka dela in kot končni produkt serija umetniških fotografij.

Ars Electronica/Dean Verzel
Dean Verzel bo predstavil serijo šestih gigantografij projekta Anatomija zamrznjene Geneze.

Robertina Šebjanič bo okviru razstave prejemnikov nagrad - prix Ars Electronica kategorija Interactive Art+ - dokumentarno predstavila audio-vizualni performance Aurelia 1+Hz/proto viva sonification, ki ga je realizirala s sodelavcem Slavkom Glamočaninom. V njem na primeru meduze raziskuje fenomen komunikacije med različnimi živalskimi vrstami in podvodno akustiko. Delo bo tekom festivala enkrat dnevno tudi perfomirala.

Poleg tega bo predstavila zvočno instalacijo Zamik časa: Kemobrionični vrt; soavtorja sta Ida Hiršenfelder in Aleš Hieng Zergon. Projekt je dobil nominacijo STARTS2016, ki jo za umetniške inovacije v tehnologiji, industriji in družbi podeljuje Evropska komisija.

Ars Electronica/Hanneke Wetzer
Špela Petrič se bo predstavila s projektom Miserable Machines: Soot-o-mat.

Špela Petrič se bo predstavila s projektom Miserable Machines: Soot-o-mat. Kot je pojasnila, je zasnovan v razmislek o posledicah razsvetljenskega razumevanja "telesa kot stroja" v relaciji tako do človeškega kot tudi nečloveškega živega, vpetega v produkcijske procese.

Predstavil se bo tudi Miha Turšič, ki sta mu Evropska vesoljska agencija in festival Ars Electronica namenila častno priznanje za projekt Supre:organizem ter za pionirske dosežke na področju raziskovanja vesolja.

Festival se bo sklenil 12. septembra.