Bližnje srečanje

Ruski lovec z bližine "pozdravil" ameriško letalo

G.G./STA
8. 9. 2016, 07.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ruski lovec je v sredo nad Črnim morjem prišel nevarno blizu ameriškemu letalu, je opozoril predstavnik Pentagona, stotnik Jeff Davis. Moskva je ob tem sporočila, da je bilo bližnje srečanje v skladu z mednarodnimi pravili, saj so Rusi le želeli preveriti identiteto ameriškega vohunskega letala

Ruski lovec su-27 je priletel povsem blizu ameriškemu letalu P-A8 poseidon, ki se uporablja za boj proti podmornicam in vohunjenje.

Ameriški vojaški viri pravijo, da je ruski lovec su-27 priletel najprej na devet metrov blizu ameriškemu letalu P-A8 poseidon, ki se uporablja za boj proti podmornicam in vohunjenje. Nato naj bi se Rus Američanu v slogu manevra iz filma Top Gun približal na približno tri metre. Davis je dejal, da lahko takšna dejanja po nepotrebnem povečajo napetosti in se lahko končajo z nesrečo.

Zatrdil je, da je bilo ameriško letalo v mednarodnem zračnem prostoru. Rusko obrambno ministrstvo tega ni zanikalo, vendar je sporočilo, da sta vsaj dve ameriški letali dvakrat prišli blizu ruske meje z izključenim transponderjem, da bi vohunili za ruskimi vojaškimi vajami. Zaradi tega so jim blizu poslali lovce, da preverijo označbe na letalih. Ameriško letalo naj bi po bližnjem srečanju zavilo stran in odletelo.

Takšni incidenti so vse od zaostrovanja odnosov med državama zaradi ruskega posega v Ukrajino pogosti. ZDA in zveza Nato povečujejo svojo prisotnost v vzhodni Evropi in zbirajo obveščevalne podatke iz zraka, Rusi pa v odgovor razkazujejo mišice. Do nesreče še ni prišlo, kar pa seveda ni izključeno, saj se bodo glede na izjave obeh strani podobni incidenti še dogajali.