PREDLOG

Želijo brezplačna kosila za vse revne otroke

mk
8. 9. 2016, 07.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Združena levica je včeraj na tiskovni konferenci skupaj s humanitarnimi organizacijami 5ka za nasmeh, Siti besed in Zveza prijateljev mladine Slovenije pripravila predlog, po katerem bi brezplačna kosila dobili vsi osnovnošolci iz družin, ki imajo nižji dohodek od 360 evrov na družinskega člana.

DZ
Violeta Tomič

Ker niso dobili dovolj velike podpore za sklic izredne seje glede te tematike, so se odločili, da predlog vložijo po redni poti.

Za sklic izredne seje so potrebovali 23 podpisov, a so jih zbrali le 16. Poleg poslancev Združene levice so jih prispevali še Nepovezani poslanci in poslanec Čuš ter NSi. Negativni odgovor pa so prejeli od SDS. Sklic izredne seje bi namreč omogočal, da bi otroci že s 1. oktobrom prejeli brezplačna kosila.

Jim gre res za otroke?

Violeta Tomič, poslanka ZL, je bila izjemno kritična do SDS. "Desna SDS ni prispevala podpisov k zakonu, s tem je pokazala, kako zelo ji gre za otroke." Kritična je bila tudi do SD. "Neskončno 'socialnim' Socialnim demokratom pa se ni zdelo vredno niti to, da bi nam odgovorili," je še dejala.

Lačni otroci sramota naše družbe

"Lačni otroci so temen madež in sramota za našo družbo," je še nadaljevala Tomičeva. Velik problem predstavlja tudi dejstvo, da sredstva, namenjena za prehrano najrevnejših, niso izkoriščena v celoti. Kot pravijo v ZL, je eden od prvih pogojev za to, da 23.000 osnovnošolcev iz revnih družin dobi pomoč. Tisti, ki imajo dohodek od 181 do 360 evrov na družinskega člana, morajo namreč za kosila doplačevati. V ZL pa želijo, da se neporabljena sredstva porabijo za prav te otroke.