Varovanje odvrača

Kriminalci zapuščajo Beograd

lt
2. 8. 2016, 17.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Število ropov v Beogradu upada. Strokovnjaki ocenjujejo, da gre to pripisati sodobnim varnostnim ukrepom v objektih, ki so najpogostejša tarča.

Arhiv Svet24
Preventivni ukrepi so zmanjšali število kriminalnih dejanj in moč kriminalnih združb.

Marko Marković, šef oddelka za preprečevanje razbojništva beograjske policije, je za srbske medije pojasnil, da so v preteklih letih uvedli številne ukrepe in imeli številne sestanke z upravitelji objektov, ki so najpogosteje tarča majhnih kriminalcev. Gre za banke, pošte, bencinske črpalke in menjalnice.

Črpalke so na primer uvedle posebne blagajne, ki se odpirajo z dvema ključema. Enega ima blagajničar, drugega upravitelj. Roparji se tako lahko prikopljejo le do denarja, ki je v blagajni za prodajnim pultom. Tega pa ni nikoli več kot 20.000 dinarjev, kar je približno 160 evrov.

Upada število ropov bank 

Upada tudi število ropov bank. Če jih je bilo še pred petimi leti več kot 50, je ta številka lani upadla na »le« 14 ropov. Letos je bil samo en rop, pa še v tem primeru so policisti storilca hitro našli in ga aretirali skupaj s plenom. Policisti ta uspeh pripisujejo večji prisotnosti na terenu in sistemu dvojnih vrat, ki so ga začele uvajati banke. Ropar je namreč po svojem dejanju zaprt v banko in iz nje ne more pobegniti. 

Plena je tako vse manj. Profesionalne kriminalne združbe zaradi tega razpadajo, ostajajo pa samo drobni kriminalci, ki so stari od 17 do 23 let. Ti še vedno žeparijo na cestah in ropajo trafike.