7. teroristični napad v Franciji v 18 mesecih

Je imel terorist v Nici pomagača?

J.P./STA
15. 7. 2016, 07.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V napadu s tovornjakom, ki je v četrtek zvečer med praznovanjem državnega praznika v Nici zapeljal v množico ljudi, je umrlo najmanj 84 ljudi, več kot 100 jih je ranjenih, med njimi jih je 18 v kritičnem stanju. Voznik 19-tonskega tovornjaka je skozi množico, zbrano na Promenade des Anglais, divjal dva kilometra, preden so ga ubili policisti.

Profimedia
Napad se je zgodil kmalu po koncu velikega ognjemeta, s katerim se je končalo praznovanje državnega praznika ob obletnici padca Bastilje.

Preiskovalci so v prerešetanem tovornjaku našli orožje in dokumente 31-letnega Francoza tunizijskega porekla, ki je izstrelil več strelov, preden so ga ubili policisti. Po poročanju francoskih medijev je napadalcu ime Mohamed Lahouaiej Bouhlel, rojen je bil v Tuniziji. Bil naj bi tudi poročen ter oče treh otrok. Bil naj bi iz kraja Msaken, kamor je menda nazadnje odpotoval pred štirimi leti. Njegovo identiteto bo potrdila DNK analiza. Našli so še eno osebno izkaznico, kar bi lahko pomenilo, da je imel pomagača.

Tovornjak je bil najet nekaj dni prej. Napadalec je v parkiranem vozilu čakal kar devet ur, preden je začel z morijo. Ko so ga policisti pobarali, zakaj čaka na ulici, je dejal, da je dostavil sladoled.

Napadalec ima za seboj zgodovino kriminalnih dejanj. S terorizmom ga niso povezovali.

Med žrtvami veliko otrok

Napad se je zgodil kmalu po koncu velikega ognjemeta, s katerim se je končalo praznovanje državnega praznika ob obletnici padca Bastilje. Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je novinarjem v Nici sporočil, da je bilo v napadu ubitih 84 ljudi, veliko je ranjenih, med njimi 18 v kritičnem stanju. 

Predsednik Francois Hollande je z obiska v Avignonu pohitel na krizni sestanek kabineta v Pariz. Novinarjem je povedal, da ni mogoče zanikati teroristične narave napada, in dodal, da je med žrtvami tudi veliko otrok. Nekateri starši so jih metali čez ograje, da bi jih spravili na varno.

V televizijskem nagovoru je zatrdil, da Francija ne bo popuščala v boju proti terorizmu, ampak bo okrepila posredovanje v Iraku in Siriji. Podaljšal je izredne razmere v državi in napovedal vpoklic rezervistov. "Francija je bila napadena na državni praznik, simbol svobode. Vendar bo Francija vedno močnejša od fanatikov, ki jo želijo napasti," je zagotovil Hollande.

Župan Nice Christian Estrosi je sporočil, da je voznik tovornjaka streljal na množico, v vozilu pa je policija našla neaktivne granate in lažno orožje. Preden je bil ubit, naj bi vzklikal "Allahu Akbar" (Alah je velik). 

Francoski policisti so že preiskali domovanje osumljenca.

V bolnišnici v Nici po napadu zdravijo 50 otrok

V pediatrični bolnišnici v Nici zdravijo najmanj 50 otrok. Dva izmed njih sta umrla davi med operacijo, so sporočili iz bolnišnice. Več držav je medtem potrdilo, da so med žrtvami tudi njihovi državljani.

Po besedah tiskovnega predstavnika bolnišnice se številni otroci še vedno borijo za svoje življenje.

Številni otroci pa so bili po napadu tudi med pogrešanimi. Tako sta starša svojega osemmesečnega dojenčka, ki sta ga izgubila v kaosu po napadu, našla prek družbenega omrežja Facebook.

Med smrtnimi žrtvami napada so bili tudi profesorica in dva dijaka ene izmed berlinskih gimnazij, ki so bili v Nici na maturantskem izletu, je sporočilo vodstvo šole. Na izletu so bili tudi dijaki dveh drugih berlinskih gimnazij, med katerimi ni bilo mrtvih ali poškodovanih.

Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva John Kirby je medtem potrdil, da sta bila med žrtvami dva ameriška državljana. S švicarskega zunanjega ministrstva pa so sporočili, da je bila med žrtvami četrtkovega napada tudi njihova državljanka.

Razglasili tridnevno žalovanje

Izredne razmere v Franciji veljajo že od lanskega novembra, ko je bilo v napadih v Parizu ubitih 130 ljudi. Francoski predsednik Francois Hollande je sicer prav v četrtek napovedal njihovo ukinitev po 26. juliju.

Francoski predsednik je danes razglasil tridnevno žalovanje, in sicer v soboto, nedeljo in ponedeljek, je sporočil premier Manuel Valls. Valls je sicer ob napadu državljane pozval k enotnosti. "Soočeni smo z vojno terorizma. Želeli so napasti enotnost naroda in edini odgovor mora biti odgovor združene Francije," je dejal Valls. Napovedal je, da bo vlada o podaljšanju izrednih razmer razpravljala v torek, parlament pa v sredo in četrtek.

Odzivi po svetu

Svetovni voditelji so izrazili sožalje in obsodili napad. Ameriški predsednika Barack Obama je obsodil grozljiv teroristični napad, predsednik Evropskega sveta Donald Tusk pa je na obisku v Mongoliji povedal, da je to žalosten dan za Francijo in Evropo.

Nekateri starši so otroke metali čez ograje, da bi jih spravili na varno. Drugi te sreče niso imeli.

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je na Twitterju naznanil, da bo zaradi napada preložil objavo imena podpredsedniškega kandidata republikanske stranke.

STA
"Naša srca so z družinami žrtev in s Francijo."

"Barbarski in strahopetni teroristični napad" je najostreje obsodil tudi Varnostni svet ZN, ki je soglasno sprejel francoski predlog izjave.

Varnostni svet je sporočil, da je terorizem ena najresnejših groženj svetovnemu miru in varnosti. "Vsako teroristično dejanje je kriminalno in nima opravičila," je sporočil najpomembnejši organ svetovne organizacije.

Cerar ostro obsodil napad v Nici

Slovenski premier Miro Cerar je danes ostro obsodil napad v Nici. Kot je zapisal na Twitterju, ostro obsoja kakršno koli obliko terorizma in ekstremizma. "Naša srca so z družinami žrtev in s Francijo."

Pahor po napadu v Nici poslal sožalno pismo Hollandu

Predsednik republike Borut Pahor je danes poslal sožalno pismo francoskemu predsedniku Francoisu Hollandu zaradi četrtkovega terorističnega napada v Nici, ki je po zadnjih podatkih terjal najmanj 84 smrtnih žrtev. "Gre za dejanje terorizma, ki zasluži najostrejšo obsodbo," je zapisal, kot so sporočili iz predsednikovega urada.

"Globoko me je pretresla vest o sinočnji tragediji v Nici, Franciji, srcu Evrope. Ubite so bile nedolžne žrtve. Otroci, družine. Ljudje, ki so slavili in živeli vrednote svobodnega sveta," je v pismu Hollandu še zapisal Pahor.

Francoskemu predsedniku in svojcem žrtev napada je Pahor v svojem imenu in v imenu državljanov Slovenije izrekel sožalje.

MZZ: Med žrtvami napada v Nici ni slovenskih državljanov

Po trenutno dostopnih podatkih med žrtvami napada v francoski Nici ni slovenskih državljanov, so potrdili na slovenskem zunanjem ministrstvu. Razmere na jugu Francije bodo podrobno spremljali in sproti obveščali javnost. Zaskrbljeni svojci lahko pokličejo na dežurni telefon slovenskega veleposlaništva v Parizu 33 6 30 52 83 21 ali na stacionarni telefon veleposlaništva 33 1 44 96 50 60. Za informacije lahko pokličejo tudi na konzularni sektor MZZ 01 478 2305.