Bruselj o brexitu

Juncker: Brexit ne pomeni konca EU

M.K./STA
24. 6. 2016, 14.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Britanski narod je izrazil svojo željo, da zapusti EU. Obžalujemo to odločitev, a jo spoštujemo, so v skupni izjavi zapisali predsedniki osrednjih evropskih institucij.

STA
Jean-Claude Juncker

Na vprašanje novinarke, ali izid britanskega referenduma pomeni konec Evropske unije, pa je Juncker odgovoril: "Ne. Hvala lepa," in odkorakal iz tiskovne dvorane Evropske komisije. V dvorani se je nato razleglo glasno ploskanje novinarjev.

"Osebno sem zelo žalosten zaradi te odločitve," je v Bruslju dejal predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki pa meni, da to ne pomeni konca EU.

Britanci so v "svobodnem in demokratičnem procesu izrazili željo, da zapustijo Evropsko unijo. Obžalujemo to odločitev, a jo spoštujemo," so v skupni izjavi zapisali Juncker ter predsednika Evropskega sveta Donald Tusk in Evropskega parlamenta Martin Schulz ter predsedujoči Svetu EU, nizozemski premier Mark Rutte.

"Gre za neprecedenčno situacijo, vendar smo enotni v našem odgovoru. Ostali bomo močni in še naprej podpirali glavne vrednote EU, spodbujanje miru in blaginje ljudi. Unija 27 držav članic se bo nadaljevala. Unija je okvir naše skupne politične prihodnosti," še piše v skupni izjavi.

Ob tem so izrazili pričakovanje, da bo britanska vlada čim prej začela pogajanja o izstopu iz EU ne glede na to, kako boleč bi ta proces lahko bil. Vsakršno odlašanje bi po nepotrebnem podaljšalo negotovost.

"Osebno sem zelo žalosten zaradi te odločitve," je dejal Juncker. Pri tem se je zavzel za to, da francosko-nemški motor, kot ga imenujejo, zavzame jasno stališče, da se takšna situacija ne more nadaljevati.