Združene države Amerike

V enem tednu prodali 30.000 pušk

ud
26. 6. 2016, 17.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ravno ko smo mislili, da nas ameriška kriza z orožjem ne more več presenetiti, smo izvedeli, da so v enem tednu prodali kar 30.000 pušk AR-15. Orožje je bilo kupljeno prek spletne trgovine Hunter's Warehouse.

Youtube
Nekateri menijo, da je za pokole kriva vlada, in ne lahka dostopnost orožja.

Kljub boju za nadzor orožja po vsem svetu je v tednu po terorističnem napadu v Orlandu, kjer je bilo 49 mrtvih in 53 ranjenih, spletna trgovina prodala neverjetno število pušk AR-15. Lastnik spletne trgovine Hunter’s Warehouse, Tom Engle, je povedal, da imajo na zalogi od 300 do 400 tisoč kosov orožja. To pa je po napadu dobesedno letelo s polic. »Prav AR-15 se prodaja izjemno, izjemno dobro,« je dejal Engle.

Youtube
AR-15 je nastala iz vojaške puške M-16, ki so jo izdelali leta 1958.

Adam Gadahn, ameriški predstavnik Al Kaide: »V Ameriki lahko prideš do strelskega orožja z lahkoto.« 

Praktično čez noč je republikansko kontrolirani ameriški senat zavrnil kar štiri konkurenčne ukrepe za nadzor nad orožjem. Čeprav so bili sprva videti navdušeni, da bi nekaj ukrenili po najsmrtonosnejšem streljanju v zgodovini ZDA (mimogrede, to ni res, najbolj smrtonosno streljanje v zgodovini ZDA se je zgodilo pri Ranjenem kolenu, ko je ameriška vojska umorila 300 domorodcev plemena Lakota, večinoma žensk in otrok), so republikanci in demokrati glasovali proti zakonom, ki bi omejili nakupe določenega orožja. Predvsem tistim, ki so osumljeni terorizma.

7 streljanj se je zgodilo od junija 2015 do zdaj. 

Informacija, da ima puško AR-15 v lasti kar pet milijonov Američanov, je šokantna. Najbolj žalostno pa je, da je bilo leta 1994 tovrstno orožje prepovedano, a ponovno uvedeno leta 2004, ker kongresu prepovedi ni uspelo obnoviti. Puška AR-15, kakršnih so v enem tednu prodali kar 30 tisoč, pa ni tipično orožje. Cene za puško se gibljejo med 319 in 7000 evri na kos. AR-15 je nastala iz vojaške puške M-16. Pri njeni izdelavi je sodelovalo več deset oblikovalcev pištol, vključno s podjetjema Smith & Wesson in Sturm Rüger. V nasprotju z njeno vojaško sorodnico, ki so jo ustvarili 1958, je ta polavtomatska. To pomeni, da če želimo, lahko z njo naredimo ogromno škode. Njena prednost je ta, da omogoča hitro streljanje in polnitev.

youtube

Puške, kot je AR-15, so bile uporabljene v 14 javnih streljanjih samo v zadnjem desetletju. In polovica teh streljanj se je zgodila od junija 2015. Različico puške AR-15, bushmaster XM-15, je uporabil Adam Lanza, ko je ubil 26 ljudi, večinoma otroke na osnovni šoli. Spet druga verzija puške je bila uporabljena v streljanju na fakulteti Umpqua v Oregonu, kjer je umrlo devet ljudi. Podobna tudi v San Bernardinu, kjer je bilo ubitih 14 ljudi. Prav tako orožje je bilo uporabljeno v Koloradu, kjer je v kinu pod streli umrlo 12 ljudi. »V Ameriki lahko prideš do strelskega orožja z lahkoto,« je dejal v ZDA rojeni predstavnik Al Kaide Adam Gadahn leta 2011. »V bistvu greš samo na lokalni sejem orožja in lahko domov prineseš avtomatske jurišne puške, brez preverjanja ozadja. Poleg tega po vsej verjetnosti ne bodo prosili niti za osebni dokument. Torej, kaj čakate?« je dodal.

youtube

Tudi tistim, ki so na seznamu teroristov, ni prepovedano kupiti puške. Ampak Engle je prepričan, da za količino pokolov ni krivo to, da se z lahkoto pride do orožja, ampak vlada. »Streljanja ne povečajo prodaje pištol. Ko pa vlade začne govoriti o tem, da bodo prepovedali kakšno pištolo, prodaja občutno naraste. Seveda je želja po nečem, česar kmalu ne bo več, večja,« je dodal.