Francois Hollande

Po brexitu morata pobudo prevzeti Francija in Nemčija

J.P./STA
26. 6. 2016, 16.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Francoski predsednik Francois Hollande je danes izjavil, da morata po odločitvi Britancev za izstop iz EU pobudo prevzeti Francija in Nemčija.

Hollande: "Če smo ločeni, tvegamo, da smo neenotni, razdeljeni in se prepiramo. Če smo skupaj, pa ne dosežemo le miru, temveč tudi spoštovanje državljanov te imenitne zveze, imenovane Evropa."

"Prijateljska država, zavezniška država, s katero imamo toliko vezi, se je pravkar odločila, da odide iz naše unije, Evropske unije, za katero smo verjeli, da je neuničljiva in trajna," je dejal Hollande ob odkritju spomenika žrtvam druge svetovne vojne.

"Zdaj je odgovornost Francije in Nemčije, da prevzameta pobudo, saj smo pokazali, da smo bili iz nesreče, grozot in vojne sposobni skovati močno prijateljstvo," je nadaljeval francoski predsednik.

"Če smo ločeni, tvegamo, da smo neenotni, razdeljeni in se prepiramo. Če smo skupaj, pa ne dosežemo le miru, temveč tudi spoštovanje državljanov te imenitne zveze, imenovane Evropa," je poudaril Hollande ob slovesnem odkritju spomenika v vasi Dun-les-Places v osrednji Franciji, ki so jo nacisti junija 1944 požgali in pobili 27 vaščanov.