Morilec

Krvnik poslanke naj bi bil neonacist

J.P./STA
17. 6. 2016, 08.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Morilec britanske poslanke Jo Cox naj bi bil vnet privrženec neonacistične skupine iz ZDA. Kot je danes sporočila organizacija za zaščito človekovih pravic Southern Poverty Law Centre, ima Thomas Mair, ki je po navedbah britanskih medijev v četrtek ubil Coxovo, "dolgo zgodovino belega nacionalizma" in podpornik Nacionalnega zavezništva v ZDA.

Profimedia
Poslanko naj bi ustrelil in večkrat zabodel 52-letni Tommy Mair.

Po dosedanjih informacijah je morilec na severu Anglije večkrat ustrelil in nato še zabodel poslanko opozicijskih britanskih laburistov Jo Cox. Poslanka, ki je v kampanji o t. i. brexitu zagovarjala obstanek Velike Britanije v EU, je zaradi poškodb umrla.

Profimedia
Poslanka laburistov Jo Cox

Po poročanju medijev je napadalec vzklikal "Britain first" (najprej Britanija), kar bi se lahko nanašalo na suverenost Velike Britanije. Na Otoku sicer obstaja tudi skrajno desna stranka s tem imenom.

Podpornik več desetletij

Organizacija Southern Poverty Law Centre pa je danes na svojih spletnih straneh sporočila, da če gre res za Thomasa Maira, kot so ga identificirali britanski mediji, potem gre za "vnetega privrženca Nacionalnega zavezništva (NA), ki je bila nekdaj glavna organizacija neonacistov v ZDA". Podpornik te organizacije naj bi bil več desetletij, trdi organizacija.

Skupina NA se sicer zavzema za vzpostavitev bele domovine in iztrebljenje Judov, Mair pa naj bi po navedbah Southern Poverty Law Centre za publikacije NA zapravil najmanj 600 dolarjev. Objavili so tudi dva računa, s katerimi si je Mair z naslovom v zahodnem Yorkshireu naročil publikacije NA.

Med njimi je bil tudi priročnik, kako si sestaviti pištolo iz vsakdanjih materialov, še navaja Southern Poverty Law Centre.

Profimedia
Policija zaenkrat sicer še ni sporočila ničesar, razen da preiskava umora poteka.

Motiv morilca še ni znan

Priče so sicer po poročanju britanskih medijev navajale, da je morilec uporabil pištolo "starega videza" oz. da je bila videti, kot da je bila narejena doma.

Policija zaenkrat sicer še ni sporočila ničesar, razen da preiskava umora poteka. Motiv morilca tako uradno ostaja neznan.

Se je pa oglasil tudi brat osumljenega, Scott Mair, ki je povedal, da Thomas Mair "ni nasilen in sploh ne tako političen". Povedal je sicer, da je imel psihične težave, a da se je zdravil.

Mair naj bi sicer tudi naročnik južnoafriške revije S.A. Patriot, ki jo izdaja skupina, ki se zavzema za ponovno uvedbo apartheida.

Samo šest dni pred zgodovinskim referendumom oba tabora, ki se zavzemata za obstanek in izstop države iz unije, danes že drugi dan ne izvajata kampanje, politiki pa so enotni v obsodbi umora.

Zaradi umora drugi dan brez referendumske kampanje

Nekateri komentatorji se medtem sprašujejo, ali bi lahko bil umor povezan s kampanjo, ki je povzročila veliko napetosti z izpostavljanjem vprašanj nacionalne identitete in imigrantov.

Pred njenim umorom so javnomnenjske ankete kazale na zmago zagovornikov brexita na referendumu, danes pa je vrednost britanskega funta na azijskih borzah narasla, saj vlagatelji ocenjujejo, da je tragedija in prekinitev kampanje povečala možnost, da bi se na referendumu večina izrekla za obstanek v uniji.