Pahorjev obisk v nemirni Makedoniji

Migranti Pahorja in Grabar-Kitarovićevo pregnali z meje

M.K./STA
13. 4. 2016, 15.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na grško-makedonski meji je danes med obiskom predsednika Boruta Pahorja makedonska policija proti okoli 200 migrantom, ki so skušali podreti žično ograjo na meji, znova uporabila solzivec.

STA
Predsednik Borut Pahor je poudaril, da je Makedonija glavni branik pred nezakonitim prestopanjem migrantov.

Minuli konec tedna je pri poskusu nasilnega prehoda meje več sto migrantov makedonska policija uporabila solzivec in domnevno tudi gumijaste naboje.

Predsednik republike Borut Pahor in hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović sta svoj obisk v Makedoniji danes nadaljevala na makedonsko-grški meji, natančneje v tranzitnem centru za migrante v Gevgeliji. Tam se je Pahor posebej srečal slovenskimi policisti, ki skupaj s hrvaškimi makedonskim kolegom pomagajo pri varovanju meje.

Le nekaj sto metrov stran od Pahorja, Gjorgeja Ivanova in Grabar-Kitarovićeve, pa je prišlo do dogodka, v katerem je makedonska policija proti okoli 200 migrantom, ki so skušali podreti žično ograjo na meji, uporabila solzivec. Ivanov, Pahor in Grabar-Kitarovićeva so morali zato odpovedati načrtovan odhod do same meje oz. do mejnega kamna številka 59.

Twitter
Makedonska policija proti okoli 200 migrantom, ki so skušali podreti žično ograjo na meji, uporabila solzivec.

Nasilni migranti naj bi, po poročanju makedonske tiskovne agencije Mia, sicer vedeli za obisk predsednikov in naj bi se prav zato približali meji, da bi na ta način dobili pozornost evropske javnosti.

Kot je v izjavi za medije danes v Gevgeliji izpostavil Pahor, Makedonija opravlja zelo pomembno nalogo, saj je glavni branik - skupaj s slovenskimi, hrvaškimi in drugimi policijskimi silami iz EU - pred nezakonitim prestopanjem migrantov. S hrvaško kolegico sta se Ivanovu zahvalila za trud makedonskih oblasti in obenem izrazila željo, da se varnostno in humanitarno kompleksna situacija na balkanski migracijski poti ne bi ponovila.

Grabar-Kitarovićeva je v izjavi za medije medtem izpostavila, da so razmere na grško-makedonski meji zelo težke in zapletene ter da si migranti, ki tam vztrajajo že tedne in mesece, zaslužijo jasne odgovore s strani EU, pri čem so in kako se bodo stvari zanje odvijale. Kot je ocenila, se migrantski pritisk se ne bo ustavil, dokler ta sporočila EU ne bodo povsem jasna.