Svet

Danilo Türk v OZN odgovarjal v angleščini in francoščini

E.R.
13. 4. 2016, 15.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Generalni skupščini ZN je danes potekala javna predstavitev Danila Türka kot kandidata za novega generalnega sekretarja ZN. Türk je prisotne v uvodni predstavitvi predvsem spomnil, da je bilo njegovo delo v preteklosti tesno povezano prav z Združenimi narodi, ter jim tudi na kratko predstavil svojo vizijo razvoja ZN v prihodnje..

Twitter
Türk ima po javni predstavitvi dober občutek, a pot je še dolga, opozarja.

Kot smo že pisali, so zaslišanja prvič v zgodovini svetovne organizacije javna. Vsak kandidat ima v nastopu v ZN na voljo dve uri, vprašanja jim postavljajo predstavniki držav članic generalne skupščine, zatem pa tudi javnost prek civilne družbe in družbenih omrežij.

Türk je ob začetku predstavitve pozdravil te neformalne dialoge kot pomembno inovacijo v dosedanji praksi ZN in obenem prisotne spomnil, da sam zelo dobro pozna delo svetovne organizacije.

Del svoje relativno kratke, približno deset minut trajajoče predstavitve je Türk namenil povzetku svoje vizije razvoja ZN, ki jo je sicer, spisano na štirih straneh, malo pred začetkom javne predstavitve tudi objavil na spletu.

"Moja vizija za Združene narode se začenja z narodi sveta - in dolžnostjo organizacije, da pošteno in učinkovito nagovori njihove potrebe," začenja Türk omenjeni tekst. Kot dodaja, to nikakor ni nova ideja, a prav to je tisti temelj, na katerem mora po njegovem mnenju generalni sekretar ZN graditi svojo vizijo.

Kot tri vitalna partnerstva, ki jih mora generalni sekretar razvijati, če želi doseči rezultate, Türk izpostavlja dobro sodelovanje z državami članicami in regionalnimi organizacijami, a tudi z drugimi, nevladnimi akterji - civilno družbo, zasebnim sektorjem in akademsko sfero -, kar je v dobi globalizacije še prav posebej pomembno.

mediaspeed
Danilo Türk s hčerko Heleno.

Tri ključna delovanja

Kot tri ključna področja delovanja ZN je izpostavil ohranjanje mednarodnega miru in varnosti, trajnostni razvoj in pa človekove pravice in humanitarno delo. Pri prvem je posebej izpostavil velik pomen preventivne diplomacije, za katero so ključna ne le prizadevanja generalnega sekretarja in Varnostnega sveta ZN, ampak tudi GS ZN. Ta ima, vsaj na papirju, široka pooblastila, ki pa so v praksi na žalost premalo uporabljena, je opozoril.

Besedilo zaključi z besedami, da bo, če bo izbran za generalnega sekretarja ZN, uporabil vse svoje izkušnje - zbrane ne le v okviru ZN, ampak tudi na položaju predsednika Slovenije in pri delu profesorja mednarodnega prava - da izpolni izkazano zaupanje. "Neprenehoma in energično bi si prizadeval uresničiti svojo vizijo, da morajo biti v delu ZN na prvem mestu ljudje."

Uvodni predstavitvi so sledila vprašanja, v veliki večini s strani predstavnikov držav članic GS ZN, nekaj pa tudi s strani širše javnosti. Odprle so se najrazličnejše teme, povezane z aktualnimi mednarodnimi vprašanji, delom ZN in tudi delom samega Türka, on pa je odgovarjal tekoče, v brezhibni angleščini in tudi francoščini ter pri tem pokazal svoje široko znanje.

V več odgovorih se je zavzel za enakopravno zastopanost tako spolov kot z geografskega vidika. Kot je poudaril, uslužbenci ZN služijo vsem ljudem sveta in sestava sekretariata ZN mora to odražati, ter celo dodal, da že ima v mislih 10 do 15 odličnih kandidatk za najvišje položaje. Enakopravnost spolov je tudi izpostavil kot enega ključnih dosežkov svojega predsedniškega mandata v Sloveniji - poleg izboljšanja odnosov s sosednjimi državami.

Glede migrantske in begunske krize v Evropi je Türk ocenil, da so ukrepi EU za njeno reševanje začasni, a obenem so tudi koristno opozorilo, da je prišel čas, da se migracije postavijo na agendo ZN in se vzpostavi globalen politični okvir za upravljanje z njimi. V tej luči se je zavzel za vključitev Mednarodne organizacije za migracije (IOM) v sistem ZN.

Favoritinje naj bi bile ženske kandidatke


Že včeraj so se predstavili nekdanji črnogorski premier Igor Lukšić, nekdanja bolgarska zunanja ministrica, ki trenutno načeluje Unescu, Irina Bokova, ter nekdanji portugalski premier in do pred kratkim visoki komisar ZN za begunce Antonio Guterres. V prihodnjih tednih in mesecih se bo sedanjim osmim najverjetneje pridružilo še nekaj kandidatov, saj roka za oddajo kandidatur ni.

Predvidoma junija bo še en krog podobnih zagovorov. Varnostni svet ZN, ki bo na koncu izbral naslednika aktualnega generalnega sekretarja ZN Ban Ki Muna, čigar drugi petletni mandat se izteče konec leta, in ga predlagal v potrditev generalni skupščini, pa bo posvetovanja na to temo predvidoma začel julija in končal nekje do septembra. Položaj bo novi generalni sekretar zasedel 1. januarja 2017.

Tokrat naj bi položaj glede na načelo geografske lokacije prvič pripadel kandidatu iz Vzhodne Evrope, veliko pa je tudi govora o tem, da je čas, da ga prevzame ženska.