Svet

Predsednik pognal Makedonce na ulice

M.K.
13. 4. 2016, 10.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Potem, ko je makedonski predsednik pomilostil vse osumljene sodelovanja v aferi s prisluškovanjem, se je na ulicah Skopja se je sinoči zbralo na stotine ljudi.

Twitter
Na ulice Skopja se je sinoči zgrnilo več sto nezadovoljnih ljudi.

Na ulice Skopja se je sinoči zgrnilo več sto ljudi. Največ se jih je zbralo pred predsedniško palačo, v katero so metali jajca. Množica ljudi se je zbrala tudi pred zgradbo vlade in sedežem stranke VMRO-DPMNE.

Na ulicah so bile tudi okrepljene policijske enote.

“Mislim, da si s predsednico ne bi mogla izbrati bolj kompliciranega časa za obisk,” je povedalpredsednik Borut Pahor.

V Makedoniji sta na obisku tudi predsednik republike Borut Pahor in hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, kjer se mudita v imenu voditeljev procesa Brdo Brioni. Danes bosta obiskala začasni tranzitni center za migrante v Gevgeliji na meji z Grčijo.

Sporna pomilostitev

Makedonski predsednik Gjorge Ivanov je včeraj sprejel odločitev o pomilostitvi vseh, ki so bili osumljeni sodelovanja v aferi s prisluškovanjem, zaradi katere se je Makedonija znašla v hudi politični krizi.

"Odločil sem se, da končam agonijo Makedonije," pojasnil makedonski predsednik.

V vladajoči makedonski stranki VMRO-DPMNE so se že odzvali na predsednikovo odločitev in izpostavili, da se ne strinjajo s pomilostitvami. Odločitev so po lastnih navedbah sprejeli s "šokom in dvomom". 

Z odločitvijo makedonskega predsednika niso zadovoljni tudi v opoziciji. Kot je dejal vodja socialdemokratov Zoran Zaev, je predsednikova odločitev "državni udar". Zaev je predsednika tudi pozval k odstopu.

Makedonska opozicija je lani objavila prisluhe, ki naj bi nastali s prisluškovanjem telefonom sodelavcev premierja Nikole Gruevskega in naj bi dokazovali širok nadzor vlade nad novinarji, sodniki, javnimi uslužbenci. Prav tako naj bi bile iz prisluhov razvidne volilne manipulacije.

Kritike tudi iz EU

Odločitev makedonskega predsednika je kritiziral tudi komisar za evropsko sosedsko politiko in širitvena pogajanja Johannes Hahn je izrazil dvom, da bodo skorajšnje predčasne parlamentarne volitve v državi poštene.

"Današnje ravnanje predsednika Ivanova ni v skladu z mojim razumevanjem vladavine prava. V luči teh dogodkov resno dvomim v izvedbo poštenih volitev," je na Twitterju objavil Hahn.