Svet

Erdogan o pometanju pred lastnim pragom

STA
4. 4. 2016, 20.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Turški predsednik Tayyip Erdogan je danes kritiziral Zahod zaradi "lekcij o demokraciji" ter s tem zavrnil naraščajoče kritike ZDA in EU zaradi domnevnega zatiranja svobode medijev pod njegovo taktirko. Obenem je Zahod pozval, naj najprej počisti pred svojim pragom.

"Tisti, ki nam poskušajo predavati o demokraciji in človekovih pravicah, naj se najprej ozrejo na lastno sramoto," pravi Erdogan.

Ameriški predsednik Barack Obama je minuli teden dejal, da gre Turčija s svojim odnosom do medijev po poti, ki je "zelo zaskrbljujoča". Bela hiša se je sicer v minulih mesecih vse bolj neposredno odzivala na grožnje svobodi izražanja in demokraciji v Turčiji.

Erdogan se je sicer minuli teden v Washingtonu sestal z Obamo ter med drugim zagovarjal svobodo medijev v Turčiji. Dejal je, da so ga v nekaterih publikacijah označili za "tatu" in "morilca", a niso bili zaprti. Ob tem je zatrdil, da "takšne žalitve in grožnje na Zahodu niso dovoljene".

Turške oblasti so deležne kritik, češ da so avtoritarne in da želijo utišati opozicijske medije. Od Erdoganove izvolitve na predsedniških volitvah avgusta 2014 je turški predsednik zaradi žalitev in klevet povečal število sodnih pregonov zoper novinarje in umetnike, pa tudi drugih.