Svet

Igranje z grško usodo

Matej Klarič
4. 4. 2016, 17.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V soboto je WikiLeaks objavil zaupni zapisnik pogovora med predstavniki Mednarodnega denarnega sklada (IMF), ki dokazuje, da želi organizacija dodatno pritisniti na Grčijo, tudi s "kriznim dogodkom, ki bi ga ustvarili sami".

Reuters
Predsednica IMF Christine Lagarde se je po objavil zavila v molk.

V pogovoru 16. marca sta sodelovala Poul Thomsen, ki vodi oddelek IMF za Evropo in je posebej zadolžen za uravnavanje grške dolžniške krize, ter vodja skupine IMF v Grčiji Delia Velculescu. V pogovoru je Velculescu izrazil nezadovoljstvo nad potekom reform v Grčiji.

Izsiljujejo reforme

Thomsen pa se je pritoževal glede prepočasnega izvajanja reform, h katerim so Grčijo prisilili, v zameno za finančno posojilo. "Ne bom sprejel majhnih sprememb. Ne bom … Kaj bo pripeljalo do točke odločitve? V preteklosti je bilo samo enkrat, da so sprejeli odločitev, takrat ko jim je grozilo, da bodo ostali brez denarja in bankrotirali … Verjetno se bo to zgodilo še enkrat," je dejal in tako namignil, da želijo Grčijo spet namerno pripeljati na rob bankrota, z vnaprej dogovorjenim scenarijem.

Interesi kapitala, ki jih zastopajo tudi v IMF, najbolj škodujejo prav grškemu prebivalstvu, ki, zaradi vsiljenih varčevalnih ukrepov, živi vse slabše.

Vlada zahteva odgovore

Lani je grški finančni minister Cakalotos že obtožil IMF, da vsiljuje drankonske varčevalne ukrepe, vključno s pokojninsko reformo. Vladna predstavnica za odnose z javnostjo Olga Gerovasili pa je dejala: "Grška vlada zahteva pojasnila s strani IMF glede trditev, da bodo ustvarjene razmere, ki bodo v Grčiji kmalu po britanskem referendumu povzročile bankrot." V IMF so se po razkritju zavili v molk.

Izredna vladna seja

Predsednik vlade Aleksis Cipras je zaradi škandaloznega poročila v soboto sklical izredni sestanek in takoj poslal pismo vodji IMF Christine Lagarde, v katerem je izrazil globoko zaskrbljenost.

Reuters
Aleksis Cipras, grški predsednik vlade, v pismu predsednici IMF: "Pišem vam, da izrazim globoko zaskrbljenost nad zadnjimi razkritji glede stališč predstavnikov IMF glede grškega programa."

Podvomil pa je tudi o tem, da lahko grška vlada še uspešno sodeluje v pogajanjih, ki se bodo nadaljevala v naslednjih dneh. Ta so bila letos zaradi nesoglasij že dvakrat prestavljena.

Manipulirajo s krizo  

Posnetki pogovora jasno kažejo, da najvplivnejše osebe v IMF grško krizo usmerjajo tako, kot jim ustreza. Lani poleti so celo z namernim zaprtjem bank v Grčiji levo usmerjeno Sirizino vlado prisilili, da je klonila pod njihovimi pritiski. Dogodek je povsem jasno pokazal, da so mednarodne institucije bolj prizanesljive do skrajno nacionalističnih režimov v Evropi, ki ne ogrožajo interesov kapitala, kot pa do vlad, ki ne želijo slediti pogubnim pogojem mednarodnih institucij, ki ščitijo interese najpremožnejših elit.

Trpijo ljudje

Žalostno pa je, da močni interesi kapitala najbolj škodujejo prav grškemu prebivalstvu, ki vsako leto, zaradi vsiljenih varčevalnih ukrepov, živi slabše. Smrtnost novorojenčkov se je v tem času na primer celo podvojila, kar je neposredna posledica tovrstnih varčevalnih ukrepov, ki niso prinesli uradno želenih rezultatov, temveč so še povečali zadolženost države.