Svet

Švicarji ne bodo izganjali tujcev kriminalcev

STA
28. 2. 2016, 18.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Švicarski volivci so na današnjem referendumu zavrnili predlog avtomatičnega izgona tujcev iz države, ki so storili kaznivo dejanje. Po prvih rezultatih so volivci v večini kantonov zavrnili predlog desničarske Švicarske ljudske stranke (SVP).

STA
SVP je zahteval izgon "črnih ovc", brez možnosti, da bi lahko sodniki v posamičnih primerih odločili drugače.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa se je še pred preštetjem vseh glasov izkazalo, da v večini od 26 švicarskih kantonov niso podprli predloga. Švicarski mediji so poročali, da je po še nedokončnih izidih 56,7 odstotka volivcev zavrnilo predlog, za pa je glasovalo 43,3 odstotka volivcev.

V taboru nasprotnikov pobude so pozdravili rezultate. Flavia Kleiner, vodja široke koalicije nasprotnikov pobude, je dejala, da gre pri zavrnitvi avtomatičnega izgona tujcev za sporočilo velikega dela civilne družbe, da je Švica "uspešna država, ko se zavzema za raznolikost".

SVP je zahteval izgon "črnih ovc", brez možnosti, da bi lahko sodniki v posamičnih primerih odločili drugače.

Tujci, ki bi zagrešili kaznivo dejanje, bi, kot so si zamislili v SVP, ne glede na višino zagrožene kazni takoj izgubili pravico do bivanja v Švici. Izgon so v SVP predvideli za težka kazniva dejanja, kot so umor, trgovina z mamili in spolni napadi, a tudi za precej milejše prestopke, kot je zloraba socialnih prejemkov. Prav tako bi izgnali večkratne storilce lažjih kaznivih dejanj.

Nova pravila bi se nanašala na vse tujce, ne glede na to kako dolgo že živijo v Švici. Prav tako bi veljala za v Švici rojene in odrasle potomce priseljencev, ki nimajo švicarskega državljanstva.